Antena 3 CNN Actualitate IRES: Românii se aşteaptă la un an mai greu. În 2010, banii lor s-au dus pe medicamente şi pe şpăgi

IRES: Românii se aşteaptă la un an mai greu. În 2010, banii lor s-au dus pe medicamente şi pe şpăgi

IRES: Românii se aşteaptă la un an mai greu. În 2010, banii lor s-au dus pe medicamente şi pe şpăgi
Sursa foto: Foto: Antena 3
06 Ian 2011   •   14:27

Românii se aşteaptă ca 2011 să fie un an mai greu decât 2010. O arată un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Potrivit acestuia, în 2010 foarte puţini români au mai plecat în concedii în străinătate. Nici la petreceri sau spectacole nu s-au încumetat prea mulţi să meargă. În schimb, banii lor s-au dus pe medicamente şi pe şpăgi.

Anul trecut, doar 19 la sută dintre români au plecat de acasă în concediu. În 2010 a scăzut şi numărul celor care şi-au permis să iasă în afara graniţelor - doar 18 la sută dintre ei au călătorit în străinătate.

Din cauza problemelor de pe piaţa financiară, a scăzut drastic şi numărul celor care au luat împrumuturi de la bănci - doar 9 la sută. Foarte mulţi au preferat să ia bani de la prieteni sau de la familie, scăpând astfel de dobânzi.

Greutăţile i-au făcut pe români să renunţe şi la distracţii. 91 la sută dintre ei spun că nu au mers la cinematograf în 2010, iar 77% nu au văzut niciun spectacol. În schimb, în 2010, banii românilor s-au dus pe medicamente şi pe şpăgi. 75 la sută dintre ei au trecut pe la medic, iar 88 la sută şi-au cumpărat medicamente.

Românii nu s-au dezis nici de vechile obiceiuri în 2010. Deşi cei mai mulţi spun că nu li s-a cerut şpagă în anul care a trecut, foarte mulţi au oferit bani pentru anumite servicii. La medici şi, în general, în spitale, potrivit sondajului IRES.

Astfel, 48 la sută dintre români consideră că 2010 a fost un an rău. Din nefericire însă, ei nu sunt optimişti nici în privinţa anului care abia a început. Sondajul a fost realizat pe un număr de 1.436 de persoane şi are o eroare de plus minus 2,7%.

×
Subiecte în articol: sondaj IRES medicamente spaga
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close