Antena 3 CNN Actualitate Legea permisului de port-armă se schimbă. Care sunt modificările

Legea permisului de port-armă se schimbă. Care sunt modificările

Legea permisului de port-armă se schimbă. Care sunt modificările
Sursa foto: Foto: cyprusupdates.com
de M.Z.    |    24 Mai 2012   •   13:11
Legea privind acordarea permisului de port-armă va fi modificată, astfel că permisul eliberat pentru armele letale va fi valabil doar trei ani, şi nu cinci ani, aşa cum este în prezent, a declarat şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, informează Agerpres.

De asemenea, persoanele care vor să deţină o armă letală vor fi nevoite să-şi motiveze decizia, iar cele care deţin arme neletale vor fi obligate să urmeze cursuri de pregătire.

"În ceea ce priveşte propunerile de modificări legislative, ele sunt două: scurtarea valabilităţii permisului de port-armă de la cinci ani la trei ani, şi asta înseamnă obligativitatea de a-i verifica mai des pe deţinătorii de arme, şi cea de-a doua presupune comunicarea motivului pentru care se doreşte procurarea armei de apărare şi pază în cazul armelor letale. În cazul posesorilor de arme neletale, propunem efectuarea unui curs de pregătire. În momentul de faţă, propunerile se află la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, urmând ca apoi să fie trimise la minister şi mai departe la Parlament", a explicat Tobă.

El a subliniat că România are una dintre cele mai riguroase legislaţii din Europa în ceea ce priveşte acordarea permisului de port-armă, ţara noastră aflându-se pe ultimul loc la numărul armelor letale raportat la numărul de locuitori.

"Mai exact, avem 0,75 arme la 100 de locuitori, în condiţiile în care sunt state care au şi 30 de arme la suta de locuitori", a precizat şeful Poliţiei Române.

În urma unor verificări demarate de Poliţia Română, imediat după crimele de la coaforul de la Perla - când un angajat MAI şi-a împuşcat mortal soţia şi o colegă a acesteia - a rezultat că, până în prezent, în România sunt peste 85.000 de deţinători de arme letale.

"Sunt peste 85.000 de deţinători de arme letale care, în evidenţele noastre, figurează cu peste 110.000 de arme letale. Suntem în derulare cu această acţiune. Acţiunea va fi finalizată la sfârşitul lunii iunie. Ca şi analiză intermediară, până acum am verificat mai bine de 20.000 din aceşti deţinători şi au fost dispuse inclusiv măsuri. Au fost anulate peste 100 de permise de port-armă şi alte 100 de permise au fost suspendate din cauza nerespectării cadrului legal", a adăugat şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

×
Subiecte în articol: lege modificari Petre Toba IGPR
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close