Antena 3 CNN Actualitate Mărturii din Maternitatea Giuleşti: Nu era nicio asistentă în salon. Lumea îşi smulgea părul (VIDEO)

Mărturii din Maternitatea Giuleşti: Nu era nicio asistentă în salon. Lumea îşi smulgea părul (VIDEO)

Mărturii din Maternitatea Giuleşti: Nu era nicio asistentă în salon. Lumea îşi smulgea părul (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Aug 2010   •   12:41

Pacienţii care au fost evacuaţi de la Maternitatea Giuleşti povestesc cu groază clipele prin care au trecut. Unii dintre ei susţin că, în  momentul producerii incidentului, nu se afla nicio asistentă în salon. O partea dintre femeile însărcinate se aflau în travaliu în momentul în care s-a produs tragedia. Patru dintre acestea au născut noaptea trecută în alte unităţi spitaliceşti.

Gabriel Pătraşcu se afla în Maternitatea Giuleşti în momentul în care s-a produs tragicul incident. Acesta a povestit, marţi, clipele de coşmar prin care a trecut. Bărbatul susţine că în salon nu se afla nicio asistentă şi că nimeni nu se putea apropia de locul de unde ieşea fumul dens.

"Eram în salon la soţia mea şi am auzit ţipete pe hol. Erau mămicile, care au văzut fumul şi s-au speriat, ştiindu-şi copiii acolo. Sunt nişte imagini greu de explicat, să vezi pe toată lumea cum îşi smulge părul şi se tăvăleşte pe jos", povesteşte Gabriel Pătraşcu.

"Nu era nicio asistentă în momentul respectiv. Când eu am deschis uşa acolo, nu era nicio asistentă", precizează acesta.

Bărbatul susţine că nu a putut intra să scoată copiii afară din cauza fumului şi a temperaturii foarte ridicate.

"A venit băiatul de la pază şi mi-a adus un fel de noptieră de lemn, am proptit-o în uşă şi am deschis uşa ca să poată să iasă să se mai disperseze fumul. (...) Nu se putea vedea nimic. Flacără n-am văzut, dar era fumul foarte negru şi foarte intens", explică Pătraşcu.

"Am vrut să intru, dar nu se putea. Eram în tricou cu mânecă scurtă. Cred că dacă ar fi fost şi copilul meu acolo, mi-aş fi udat hainele cu ceva şi aş fi intrat. E greu de imaginat ce temperatură era acolo. (...) În salon erau 11 bebeluşi, la Reanimare. Eram acolo când îi scoteau pompierii. (...) La ce era acolo, nu putea intra nimeni", a mai spus bărbatul.


Patru dintre gravidele evacuate de la maternitatea Giuleşti şi transferate la alte spitale au născut noaptea trecută. Una dintre femei îşi aminteşte cu spaimă de momentul în care a izbucnit incendiul.

"S-a auzit o bubuitură. Era mult, mult fum, toată lumea a ieşit. Nu se vedea nimic, uşa era blocată, n-a putut să intre nimeni. (...) Pe noi ne-a dat jos, la copilaşi nu era nimeni", povesteşte femeia.

O altă pacientă îşi aminteşte disperarea mămicilor care urlau pe hol.

"A anunţat să ieşim repede că a luat foc sala de naşteri, dar de fapt am înţeles că la prematuri a luat foc. Era fum peste tot, am ieşit cât am putut de repede. (...) Mămicile ţipau ca bebeluşii erau înăuntru, să aibă grijă de ei. (...) Eram jos, fumul ieşea pe geamuri, era şi pe scări", povesteşte femeia.

O altă mămică povesteşte că nu se putea ridica din pat şi că pe hol erau câteva aparate arse.

"Am auzit foarte multe ţipete şi era mult fum. Nu mă puteam ridica din pat. După ce nu a mai fost fum ne-au luat cei de la salvare. (...) Am văzut aparate arse pe hol şi foarte multă lume", povesteşte aceasta.

Femeile au născut câteva ore mai târziu, la maternitatea Filantropia. O parte dintre lăuze şi gravide în travaliu au fost transferate şi la Spitalul Caritas.

Patru bebeluşi au murit şi alţi şapte au fost grav răniţi în urma exploziei care s-a produs, luni, la Maternitatea Giuleşti. După producerea incidentului, 114 pacienţi (53 de nou-născuţi şi 61 de femei) au fost transferaţi în alte spitale. Doi dintre bebeluşii răniţi se află în continuare în stare gravă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: parinte maternitate giulesti martor fum
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close