Antena 3 CNN Actualitate O poveste incredibilă: Lina şi Gherghina, singurele siameze românce despărţite cu succes în urmă cu aproape 30 de ani

O poveste incredibilă: Lina şi Gherghina, singurele siameze românce despărţite cu succes în urmă cu aproape 30 de ani

O poveste incredibilă: Lina şi Gherghina, singurele siameze românce despărţite cu succes în urmă cu aproape 30 de ani
Sursa foto: Foto: Antena 3
29 Dec 2011   •   17:20

Lina şi Gherghina, gemenele ale căror poveste a făcut înconjurul lumii la începutul anilor '80, au jurat ca nu se vor despărţi niciodata, dar au ajuns să nu îşi mai vorbescă cu lunile. Lina se află de mai mulţi ani în Spania, iar Gherghina stă cu mama ei lângă Botoşani, după ce şi ea a fost la muncă în străinătate. S-au născut siameze, au fost despărţite prin operaţie, iar acum Lina şi Gherghina mai sunt unite de o puternică legătură  telepatică.

Lina a plecat în Spania, iar Ghergina în Italia, dar apoi s-a întors în ţară pentru a sta cu mama sa.

Povestea celor două gemene siameze a iscat numeroase controverse, într-un regim şi în vremuri în care anomaliile naturii erau văzute ca nişte consecinţe ale păcatelor. Elena Boaru nu a ţinut cont însă de comentariile răutăcioase ale oamenilor şi a luptat până la capăt pentru a-ţi vedea fetiţele sănătoase şi normale. A făcut eforturi supraomeneşti, la acele vremuri, pentru a-şi duce copiii peste hotare la operaţie.

Într-un final, în luna februarie a anului 1983 a ajuns la o clinica din Elveţia la Laussane. Iar eforturile sale au fost răsplătite de Dumnezeu. Dupa o intervenţie chirurgicală ce a durat aproape 10 ore micuţele au fost despărţite. Şi mai important, au fost sănătoase.

Au avut o copilărie normală şi frumoasă. Timp de peste 10 ani au crescut în Botoşani, pentru ca mai apoi să se mute la Bucecea. Când au trecut de vârsta de 20 de ani au luat calea străinătăţii. Mai întâi Gherghina, şi apoi Lina. Ghergina a ajuns în Italia, iar Lina în Spania.

Deşi când au împlinit 18 ani şi-au jurat că nu se vor despărţi niciodată, fetele au ajuns acum să nu-şi mai vorbeasca deloc. O situaţie care o face pe mamă să îşi amintească cu durere de vremurile când cele două erau nedespărţite.

La 63 de ani, Elena Boaru visează la momentul în care vor mai fi măcar pentru odată la aceeaşi masă. Singura consolare a femeiei este Manuel, fiul Gherghinei - "Prinţul de ciocolată". Un copil frumos şi inteligent, făcut cu un medic rezident din Elveţia, după cum spune bunica.

Povestea siamezilor născuţi săptămâna trecută la Braşov a impresionat-o pe Elena Boaru. Chiar dacă nu e aceeaşi cu a fetelor sale, iar vremurile sunt alte.

 



Lina şi Gherghina au fost separate printr-o operaţie chirurgicală, în 1983, de doctorul Gabriel Ionescu. Vezi mai jos cum îşi aminteşte chirurgul, care acum lucrează într-o clinică din Emiratele Arabe Unite, perioada operaţiei şi procedura în sine.

 


Mama siamezelor Lina şi Gherghina: Şansa fetelor mele se numeşte profesorul Ionescu
 




×
Subiecte în articol: Elvetia operatie România surori medic Spania
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close