Antena 3 CNN Actualitate Oficialii CE încep evaluarea sistemului judiciar din România. Experţii vor să afle ce progrese a făcut ţara noastră în acest domeniu

Oficialii CE încep evaluarea sistemului judiciar din România. Experţii vor să afle ce progrese a făcut ţara noastră în acest domeniu

Oficialii Comisiei Europene încep miercuri misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România la capitolul Justiţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Concluziile urmează să fie prezentate în raportul ce va fi dat publicităţii până la sfârşitul anului. Evaluarea experţilor europeni va avea loc în perioada 7 - 9 noiembrie, relatează Agerpres.

Oficialii CE încep evaluarea sistemului judiciar din România. Experţii vor să afle ce progrese a făcut ţara noastră în acest domeniu
Sursa foto: Foto: turnbacktogod.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2012   •   07:46

În raportul din 18 iulie, Comisia Europeană preciza că, „în viitor, România ar putea atinge obiectivele fixate în cadrul MCV cu condiţia să întreprindă acţiuni rapide pentru garantarea statului de drept, să păstreze direcţia stabilită şi să accelereze procesul de punere în aplicare a reformelor”.

În acest scop, se preciza că sunt necesare demersuri juridice, dar şi un angajament politic. „Se întăreşte astfel concluzia că progresele necesare pentru atingerea obiectivelor de referinţă, astfel încât Comisia să decidă încetarea MCV, nu sunt încă prezente. Pentru îndeplinirea, la un nivel satisfăcător, a acestor cerinţe, este nevoie de o mai mare asumare a reformei în toate structurile de administraţie şi în sistemul judiciar, precum şi de un angajament mai solid pe calea integrităţii şi a combaterii corupţiei”, se mai arăta în document.

La acea dată, Bruxelles-ul mai menţiona că va adopta un nou raport „în temeiul MCV privind România înainte de sfârşitul anului 2012'”, în care se va analiza „dacă au fost rezolvate problemele privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, în legătura cu care Comisia şi-a exprimat îngrijorarea, şi dacă a fost restabilit echilibrul democratic”.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost stabilit de executivul comunitar în decembrie 2006, pentru a sprijini România în vederea depăşirii deficienţelor în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei.

×
Subiecte în articol: raport MCV Comisia Europeana justitie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close