Antena 3 CNN Actualitate Olimpicii internaţionali ai României din acest an vor fi premiaţi. Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru medaliaţii din 2011

Olimpicii internaţionali ai României din acest an vor fi premiaţi. Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru medaliaţii din 2011

Olimpicii internaţionali ai României din acest an vor fi premiaţi. Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru medaliaţii din 2011
Sursa foto: Foto: Facebook
16 Aug 2012   •   18:03

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus joi că nu există probleme în privinţa premierii elevilor medaliaţi la olimpiadele internaţionale de anul acesta, ci doar pentru cei care au obţinut medalii anul trecut, pentru că legea nu permite premierea elevilor pe 2011, informează Agerpres.

"Pentru anul 2012 nu avem o problemă, de aceea ne străduim să organizăm festivitatea de premiere care va avea loc probabil săptămâna viitoare pentru olimpicii care au încheiat olimpiadele şcolare", a spus ministrul.
   
Ecaterina Andronescu a precizat că miercuri noapte s-au întors în ţară elevii care au participat la olimpiada de astro-fizică şi astronomie, unde au obţinut două medalii de aur şi două de bronz şi s-au clasat pe locul 3 din 40 de ţări participante.
   
De asemenea, joi s-au întors şi elevii de la la Balcaniada de informatică care s-a desfăşurat în Muntenegru şi unde elevii români au luat două medalii de aur, una de argint şi  una de bronz, iar mezinul echipei, elev în clasa a şaptea, a luat cel mai bun punctaj din competiţie şi a uimit pe toată lumea cu soluţiile pe care le-a dat în lucrarea sa.
   
"Evident, merită tot respectul şi toată consideraţia noastră şi ei şi familiile lor şi profesorii care se ocupă de ei. Mai sunt două olimpiade, una care se va desfăşura în noiembrie alta în decembrie, nu le aşteptăm şi pe ele, vom face o premiere în decembrie pentru ele. Pentru cei ce au obţinut deja rezultate vom organiza o festivitate de premiere săptămâna viitoare probabil", a mai spus Andronescu.
   
Ministrul Educaţiei a explicat că pentru olimpicii din 2011 nu s-au putut acorda premii pentru că legea 285/2010 prevede foarte clar că ordonatorii de credite, în 2011, nu pot acorda premii.
   
Ea a adăugat că Guvernul Ponta a dat o ordonanţă în mai 2012 în care se face o derogare de la lege şi care spune că se pot acorda premii elevilor care au obţinut distincţii la concursurile şi olimpiadele internaţionale, dar ea nu a putut fi aplicată retroactiv şi pentru 2011.
   
"Fostul ministru Liviu Pop a emis un ordin în care erau puse cuantumurile pentru premiile din 2011 şi aprobată lista cu elevii care urmau a fi premiaţi apoi s-a emis ordonanţă de plată pentru ei. Ministerul de Finanţe însă a dat refuz de viză pe ordonanţa de plată pe motiv că legea 285/2010 spune clar că în 2011 nu se pot acorda premii', a mai spus Andronescu.
   
Ministrul Educaţiei a adăugat că mai încearcă în continuare să caute o altă  formulă prin care şi cei aproximativ 100 olimpicii din 2011 să poată fi premiaţi.

×
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close