Antena 3 CNN Actualitate PATRU spitale ar fi putut fi construite în România, dacă banii nu ar fi fost cheltuiţi pe elevii care nu au luat BAC-ul. Dezastrul ne costă pe toţi

PATRU spitale ar fi putut fi construite în România, dacă banii nu ar fi fost cheltuiţi pe elevii care nu au luat BAC-ul. Dezastrul ne costă pe toţi

PATRU spitale ar fi putut fi construite în România, dacă banii nu ar fi fost cheltuiţi pe elevii care nu au luat BAC-ul. Dezastrul ne costă pe toţi
de O.P.    |    02 Sep 2014   •   05:53

Dezastrul cu repetiţie de la Bacalaureat ne costă pe toţi. Iar sumele nu sunt deloc mici. Nu pierde doar cel care nu pune mâna pe carte sau familia lui, ci bugetul statului. Numai ultimele două generaţii care au eşuat la BAC ne-au dat o gaură la buget de aproape 400 de milioane de euro. Bani suficienţi, spre exemplu, să ridici de la zero patru spitale.

Primele pierderi sunt banii pe care statul i-a investit în educaţia celor care au picat la BAC. Sunt 41 de mii de tineri care au ratat examenul în ultimele 2 sesiuni.

În fiecare an, statul a dat pentru educaţia fiecăruia dintre ei, 2.500 de lei. Ori 12 ani. Obţinem peste 1 miliard de lei. Adică 300 de milioane de euro.

În fiecare an, mulţi dintre cei care ratează examenul maturităţii intră în rândurile şomerilor.
Potrivit legii se pot înscrie în cel mult 60 de zile pentru a primi ajutorul de şomaj de 250 de lei, acordat pentru o perioadă de şase luni.

Un calcul simplu arată că în situaţia în care numai jumătate dintre cei picaţi în ultimele 2 sesiuni cer şomaj, statul le-ar plăti 5 milioane de lei lunar. Asta înseamnă în 6 luni 30 de milioane de lei.

Nu vor să înveţe, dar nici nu prea vor să muncească. Ca atare, deşi se folosesc de o parte dintre serviciile publice, NU plătesc asigurări sociale. Deci, statul mai perde încă o dată.
Dacă ar avea un salariu mediu, ar plăti lunar la stat contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj de 1.300 de lei. Fiecare dintre ei.

Asta înseamnă că bugetul de stat ar fi primit lunar de la cei 41 de mii de picaţi la BAC peste 53 de milioane de lei. Aproximativ 13 milioane de euro. În jumătate de an - 78 de milioane de euro.

Tragem linie şi mai facem un calcul. Doar cei 41 de mii de elevi picaţi la BAC de anul acesta înseamnă o pierdere la bugetul de stat de 384 de milioane de euro.

Dacă ne gândim că un spital judeţean, cu peste 400 de paturi, construit de la zero costă 100 de milioane de euro, înseamnă că am fi putut ridica 4 spitale noi. 

Pierderea ar putea fi de 10 ori mai mare dacă socotim că din 2010 şi până astăzi 300 de mii de absolvenţi de liceu s-au pierdut pe drum.



×
Subiecte în articol: somaj
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close