Antena 3 CNN Actualitate Poliţia Română a cumpărat un sistem de monitorizare a telefoanelor de la o controversată companie germană

Poliţia Română a cumpărat un sistem de monitorizare a telefoanelor de la o controversată companie germană

Poliţia Română a cumpărat un sistem de monitorizare a telefoanelor de la o controversată companie germană
de O.P.    |    30 Iul 2013   •   06:21

Poliţia Română a cumpărat un sistem de monitorizare a telefoanelor de la o companie germană implicată într-un scandal uriaş de interceptări ilegale. Firma a fost acuzată că sub acoperirea unui sistem de localizare, a vândut de fapt poliţiei germane instrumente care permiteau ascultarea telefoanelor sau citirea mailurilor. Mai mult, compania este acuzată că ar negociat livrarea unor astfel de sisteme şi către fostul dictator libian Muammar Gaddafi.



"Interceptarea convorbirilor telefonice, interpretarea datelor, citirea email-urilor, a discuţiilor de pe chat şi aşa mai departe".

Cu asta se lăuda acum 7 ani, la un târg IT, firma germană Syborg Informationssyteme. Pe 25 mai anul acesta, nemţii au semnat un cu Poliţia Română un contract pentru un sistem care, cel puţin oficial, se va ocupa de localizarea telefoanelor mobile. Poliţiştii spun că sistemul le va fi util, spre exemplu, în cazul unor răpiri sau dispariţii.

Un sistem asemănător au cumpărat şi autorităţile din Germania, pentru 5 landuri. Printre cei interceptaţi este şeful unui departament din cadrul Ministerului Mediului, implicat într-un scandal legat de apa potabilă.

La înregistrări nu aveau acces doar procurorii, ci şi angajaţii Syborg!!

Înregistrările conţineau inclusiv discuţii private, convorbiri cu avocaţi sau cu oficiali ai statului. După ce investigaţia autorităţilor a scos la iveală nevinovăţia lui HARALD FRIEDRICH, magistraţii au dispus ştergerea tuturor datelor. Doar că echipamentul Syborg nu putea face acest lucru. Era nevoie de o funcţie comandată suplimentar de către poliţie şi plătită separat, cu peste 100 de mii de euro.

Harald Friedrich cere de trei ani autorităţilor să şteargă datele obţinute ilegal. Fără rezultat.

România a cumpărat un sistem asemănător, care ar trebui să fie livrat la începutul lunii septembrie. Echipamentele costă mai mult de 600 de mii de euro. Oficialii IGPR au refuzat să comenteze scandalurile în care a fost implicată firma germană.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close