Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: Măsura NATO este una pur defensivă. Românii trebuie să ştie că nu începe vreun război, armata nu redevine obligatorie

Radu Tudor: Măsura NATO este una pur defensivă. Românii trebuie să ştie că nu începe vreun război, armata nu redevine obligatorie

Radu Tudor: Măsura NATO este una pur defensivă. Românii trebuie să ştie că nu începe vreun război, armata nu redevine obligatorie
23 Iun 2015   •   15:06
Realizatorul emisiunii "Punctul de Întâlnire", Radu Tudor, a comentat, într-o intervenţie telefonică, înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti. 
 
Radu Tudor a explicat că decizia NATO este 100% defensivă şi normală. 
 
"Vladimir Putin nu este atât de nebun încât să atace o ţară NATO. A subliniat personal treaba asta. Vrea să îşi extindă influenţa politică şi militară dincolo de graniţele Rusiei şi rămâne în mentaltiatea Războiului Rece, pentru un soi de zonă tampon între graniţa Rusiei şi statele NATO. Ce decide SUA acum este să amplaseze categorii de forţe importante acolo unde apare ameninţarea. Dacă noi avem o ameninţare la graniţa de est, obligaţia, conform carta NATO este ca populaţiile şi teritoriile să fie protejate. Este o măsură 100% defensivă, nu are legătură cu vreo stare de război."
 
De asemenea, Radu Tudor a explicat că nu este vorba de o concentrare de forţe în România, ci de o reechilibrare. 
 
"Este o reamplasare a forţelor NATO, care au fost dislocate într-un anume fel în perioada Războiului Rece. În mod evident, Spania sau Italia sau Germania sunt mult mai puţin ameninţate şi atunci este o reechilibrare, o repoziţionare, pentru a putea preveni orice fel de ameninţare şi pentru a oferi garanţii de securitate în această parte a Europei."
 
"Până la discuţia despre un potenţial atac trebuie să discutăm de prevenirea ameninţării. O persoană instabilă şi iraţională precum Putin nu ar putea să facă aşa ceva. Având ameninţarea la graniţă, nu putem să stăm cu mâinile încrucişate. Trebuie să ne consolidăm apărarea şi orice sistem de apărare trebuie întărit. Nu trebuie să fim surprinşi de o eventuală extindere a agresiunii Federaţiei Ruse, care ar putea să ajungă şi în sudul Ucrainei, la Dunăre. Nu cred că ar fi foarte moale."
 
Radu Tudor a subliniat că este important ca populaţia României să fie conştientă că nu există nicio ameninţare, că România nu merge la război şi, mai ales, că serviciul militar nu redevine obligatoriu. 
 
"Dar precizez - sper ca populaţia României să nu fie alarmată de nişte ştiri idioate de pe internet, că începe războiul, sau că armata redevine obligatorie. Astfel de porcării fac foarte mult rău cetăţenilor României. Am primit apeluri disperate de la mame care au auzit că urmează un război şi copiiii lor urmează să ajungă în armată."

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close