Antena 3 CNN Actualitate Se împlinesc 10 ani de când România a devenit membru al NATO. Preţul plătit: 800 de milioane de dolari şi vieţile a 21 de soldaţi

Se împlinesc 10 ani de când România a devenit membru al NATO. Preţul plătit: 800 de milioane de dolari şi vieţile a 21 de soldaţi

Se împlinesc 10 ani de când România a devenit membru al NATO. Preţul plătit: 800 de milioane de dolari şi vieţile a 21 de soldaţi
de O.P.    |    21 Noi 2012   •   06:15

 Se împlinesc zece ani de când România a fost invitată să devină membru NATO. S-a întâmplat la summitul de la Praga, în 2002, când s-a hotărât extinderea Alianţei Nord-Atlantice cu şapte state foste comuniste.   Momentul istoric va fi marcat la Palatul Cotroceni, printr-o ceremonie de la care nu va lipsi preşedintele Traian Băsescu.

În 2002, anul în care s-a lansat la Praga invitaţia de aderare a ţării noastre, preşedintele american George Bush a venit la Bucureşti ca să ne aducă aminte cât de importantă este colaborarea României cu Statele Unite ale Americii. A fost o vizită memorabilă, în cursul căreia, a apărut un curcubeu chiar la începutul discursului său.



Doi ani mai târziu, acelaşi preşedinte american a marcat printr-o ceremonie, la Casa Albă, intrarea în Alianţa Nord-Atlantică a României, alături de alte şase noi state est-europene.

George Bush: "Astăzi, cu mândrie le urăm bun venit Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei şi Sloveniei. Le urăm bun venit în rândurile Organizaţiei Nord-Atlantice"

Au urmat apoi deschiderea pentru trupele americane a Portului Constanta şi a Aeroportului Kogalniceanu şi amplasarea scutului antirachetă la Deveselu. Dar unul dintre evenimentele cele mai importante la care am luat parte ca membri NATO a fost organizarea summit-ului Alianţei Nord-Atlantice la Bucureşti în 2008. Evenimentul a reunit aproape 3.000 de oficiali din 49 de ţări membre NATO şi semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.

Ca să fie alături de trupele americane, în războaiele deschise de Statele Unite, în Irak şi Afganistan, România a cheltuit de-a lungul anilor peste 800 de milioane de dolari. Totodată, 21 de militari români au murit în Afganistan, Irak şi Bosnia, iar alţi 74 au fost răniţi.  România are, acum, 1.800 de soldati in Afganistan dar, începând de anul viitor, numărul lor se va reduce treptat.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close