Antena 3 CNN Actualitate Studiu al Băncii Mondiale: Românii le-au dat medicilor şpagă de 300 de milioane de euro

Studiu al Băncii Mondiale: Românii le-au dat medicilor şpagă de 300 de milioane de euro

Studiu al Băncii Mondiale: Românii le-au dat medicilor şpagă de 300 de milioane de euro
Sursa foto: Foto: drpinna.com
02 Iun 2011   •   10:35
Cu sănătatea stăm prost, orice s-ar întâmpla în România. Fie pentru că se închid spitalele, fie că nu avem echipamente sau medicii nu ne mai eliberează reţete. Românii merg cu teamă la consult şi cu buzunarele pline. Un studiu al Băncii Mondiale arăta recent că, într-un an, românii au dat 300 de milioane de euro, şpagă la medici.

300 de milioane de euro este suma pe care medicii din România o primesc şpagă în fiecare an. Potrivit Băncii Mondiale doar un român care dă şpagă din 10 a dat bani doctorului pentru că a fost mulţumit de serviciile oferite.

Ministerul Sănătăţii se scuză şi chiar dacă îşi asumă studiul, găseşte o explicţie halucinantă. Aproape 90% dintre pacienţi dau şpagă de teamă că nu vor fi băgaţi în seamă.

Tot Banca Mondială îi acuză pe medici că prescriu medicamente pentru a creşte vânzările unei companii şi nu pentru că ar fi eficiente. Situaţia s-a înrăutăţit faţă de acum doi ani. Atunci, potrivit unui studiu IMAS, doar 7 din 10 români dădeau şpagă. Sumele medii se situează între 20 de lei pentru asistentele medicale şi 60 de lei pentru medici.

Doctorii nici măcar nu se mai ascund. Se apără însă şi susţin că îşi tratează la fel pacienţii, cu sau fără şpagă. Cifrele îi susţin. Doar o treime dintre bolnavi recunosc că au dat bani pentru că doctorii le-au cerut să o facă. Studiul IMAS oferă şi un profil al pacientului care dă şpagă.

Are vârsta cuprinsă între 30 şi 44 de ani, este rezident în oraşele mari sau în Capitală, are studii superioare şi statut social înalt.

×
Subiecte în articol: medici spaga banca mondiala
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close