Antena 3 CNN Actualitate "Ungaria este alături de secuii din România". Maghiarii nu se simt cetăţeni de acelaşi rang cu românii

"Ungaria este alături de secuii din România". Maghiarii nu se simt cetăţeni de acelaşi rang cu românii

"Ungaria este alături de secuii din România". Maghiarii nu se simt cetăţeni de acelaşi rang cu românii
de O.P.    |    07 Feb 2013   •   06:02

Ambasadorul maghiar la Bucureşti susţine că este normal ca secuii din România să-şi folosească simbolurile, iar Ungaria să-i sprijine în demersurile lor.

Diplomatul mai susţine că ar fi bună o schimbare în Constituţia României, astfel încât, în loc de "stat naţional" să apară "stat multinaţional".

Declarţiile vin după ce ambasadorul Ungariei în România a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, în scandalul declanşat de afirmaţiile lui Szolt Nemeth, secretar de stat în ministerul ungar de externe. Oficialul de la Budapesta a cerut arborarea drapelului Ţinutului Secuiesc pe toate primăriile din ţara sa şi a acuzat Guvernul de la Bucureşti că agresează minoritatea maghiară. Premierul Victor Ponta a avut o reacţie dură şi a cerut ministerului de externe să ia poziţie.  Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe. Diplomatului i s-a comunicat că partea română nu acceptă şi nu va accepta demersul lansat de secretarul de stat al ministerului de externe ungar, Zsolt Nemeth. După întâlnirea cu oficialii români, Oscar Fuzes a susţinut că nu întelege de ce arborarea steagului Ţinutului Secuiesc ar fi împotriva intereselor României.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a susţinut că sintagma ''stat naţional'' trebuie eliminată din constituţie. Într-un interviu acordat RFI, Hunor a mai declarat că minorităţile naţionale nu se simt cetăţeni de acelaşi rang cu românii.

Premierul Victor Ponta a reacţionat dur după ce a văzut poziţiile adoptate de oficialii maghiari.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că scandalul iscat trebui tratat cu diplomaţie.

Scandalul steagurilor a reizbucnit săptămâna trecută după ce, în timpul învestirii noului prefect de covasna, steagul judeţului - identic cu steagul Ţinutului Secuiesc - a fost scos din sala de festivităţi. Totuşi, la recensământul din 2011 s-au declarat SECUI doar 150 de maghiari.

×
Subiecte în articol: Ungaria
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close