Antena 3 CNN Actualitate „Ziua Dreptăţii“: 20.000 de maghiari sunt aşteptaţi la protestul de la Sfântu Gheorghe, în cazul Colegiului "Miko"

„Ziua Dreptăţii“: 20.000 de maghiari sunt aşteptaţi la protestul de la Sfântu Gheorghe, în cazul Colegiului "Miko"

„Ziua Dreptăţii“: 20.000 de maghiari sunt aşteptaţi la protestul de la Sfântu Gheorghe, în cazul Colegiului "Miko"
Sursa foto: Foto: Mediafax
31 Aug 2012   •   20:11

Aproximativ 20.000 de maghiari din Transilvania sunt aşteptaţi, sâmbătă, la un protest în Sfântu Gheorghe, după condamnarea la închisoare a lui Marko Attila, în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó", informează Mediafax. Scopul manifestării, denumită „Ziua Dreptăţii“, este acela de a semnala că decizia instanţei ar putea fi un precedent periculos.
   
Manifestarea, organizată de bisericile istorice maghiare, va începe la ora 11.30, cu bătaia clopotelor, oamenii fiind aşteptaţi să se adune în faţa bisericilor, de unde vor porni într-un marş spre centrul oraşului, iar în faţa Colegiului "Székely Mikó" va fi amenajată o scenă.
   
De la ora 12.00 se vor adresa protestatarilor preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopul-vicar al Bisericii Reformate Kató Béla, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, episcopul reformat Pap Géza, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi György, episcopul unitarian Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Adorjáni Dezső, episcopul reformat Csűry István, europarlamentarul Tőkés László.
   
Protestul se va încheia cu adoptarea unei declaraţii.
   
De aproape două luni, un grup de protestatari, în frunte cu un preot reformat, participă zilnic la un miting de două ore în faţa Colegiului "Székely Mikó".
   
Totodată, a fost creată o pagină de internet cu scopul informării opiniei publice despre cazul "Székely Mikó", unde petiţia online a fost semnată de 7.500 de persoane în doar trei săptămâni, cărora li se adaugă peste 6.000 de persoane care au semnat formulare distribuite cu ocazia diferitelor evenimente.
 
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara, în urmă cu câteva zile, că manifestaţia de protest va fi o demonstraţie a "forţei" comunităţii maghiare din Transilvania, edilul menţionând că la miting va fi prezentat un document ce va fi adresat ulterior forurilor europene.
   
El a afirmat că nu este de acord cu cei care susţin ipoteza potrivit căreia comunitatea maghiară este manipulată sau cu cei care afirmă că prin această manifestaţie se fac presiuni asupra justiţiei, adăugând că este vorba despre "un mijloc democratic şi civilizat de exprimare".
   
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, în 18 august, că aşteaptă ca maghiarii să dea dovadă de o solidaritate puternică în 1 septembrie.
 
Citeşte şi Cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani, în Sfântu Gheorghe. Etnicii sunt nemulţumiţi de justiţia română



×
Subiecte în articol: maghiari sfantu gheorghe Marko Attila
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close