Antena 3 CNN Sport Off Sport Primul campion naţional al României la pentatlon modern a decedat

Primul campion naţional al României la pentatlon modern a decedat

Primul campion naţional al României la pentatlon modern a decedat
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    21 Apr 2017   •   19:02

Cornel Vena, primul campion naţional la pentatlon modern al României, a încetat din viaţă în Australia, ţara unde locuia, la vârsta de 85 de ani, informează un comunicat de presă. 

Cornel Vena, născut în anul 1932, pe 20 octombrie, la Sibiu, a făcut parte din prima generaţie de pentatlonişti români, formată în anul 1953, la Institutul de Cultură Fizică Bucureşti. 

Cornel Vena s-a impus în anul 1953, la prima competiţie naţională, după care a fost căpitanul echipei naţionale a României, ocupanta locului 8 la Campionatele Mondiale din 1954 şi a locului 7 la Campionatele Mondiale din 1955. 

Legitimat la echipa de club Ştiinţa Bucureşti, Cornel Vena a fost unul dintre artizanii excelentei prezenţe olimpice româneşti, la Melbourne, în 1956. El a ocupat la proba individuală locul 14, iar cu echipa României s-a clasat pe locul 6. În plus, în proba de scrima de la Melbourne, Cornel Vena a câştigat 29 dintre cele 35 de dueluri programate, totalizând un record de 111 puncte. Acest scor, precum şi procentajul de 82,9%, reprezintă şi astăzi cele mai bune performanţe obţinute la scrimă, de către un pentatlonist, la Jocurile Olimpice. 

După Jocurile Olimpice de la Melbourne, din 1956, Cornel Vena a ales calea libertăţii, rămânând în Australia. El a închegat la Antipozi o echipă de pentatlon modern, fiind campion naţional al Australiei în 1957. După aceea a devenit şi campion naţional australian la spadă şi floretă. 

În pofida distanţei geografice, Cornel Vena a ţinut legătura cu România. În anii 70 ai secolului trecut, după o ediţie a Campionatelor Mondiale de la Londra, un sportiv australian pregătit de Cornel Vena a participat la Campionatele Naţionale ale României, în afara concursului. 

Deşi şters din literatura de specialitate de către regimul comunist, Cornel Vena a fost reabilitat în 1997, când i s-a decernat, de către Instituţia Preşedintelui României, Ordinul "Meritul Sportiv". 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close