Antena 3 CNN Actualitate Felix Rodriguez, agentul CIA care l-a capturat pe Guevara: "În realitate, Che era un asasin!" (VIDEO)

Felix Rodriguez, agentul CIA care l-a capturat pe Guevara: "În realitate, Che era un asasin!" (VIDEO)

Felix Rodriguez, agentul CIA care l-a capturat pe Guevara: "În realitate, Che era un asasin!" (VIDEO)
Sursa foto: Felix Rodriguez
10 Mar 2009   •   21:32

Felix Rodriguez, unul dintre şefii operaţiunii de prindere a lui Che Guevara, a fost invitat marţi în studioul Antenei 3.

Fostul agent CIA a fost cel care a coordonat trupele boliviene, în octombrie 1967, şi cel care a transmis ordinul de executare a lui Che Guevara.

Bolivia a fost capătul de drum pentru Comandante Che Guevara. Guvernul din La Paz a trimis pe urmele lui o unitate de 200 de militari, antrenaţi şi coordonaţi de agenţi secreţi americani printre care s-a aflat şi Felix Rodriguez. În dimineaţa de 8 octombrie 1967, după câteva ciocniri cu gherilele comuniste, Che Guevara a fost prins de armata boliviană.

"Guvernul american ştia că Che Guevara este în Bolivia. Un jurnalist francez ne-a dat informaţii că el este acolo. Am avizat batalionul bolivian, partea de inteligenţă că el se află acolo, şi ei au trimis acolo o echipă. În septembrie a fost o operaţiune foarte rapidă. Nu era protejat de popor. Cât timp a fost în Bolivia nu a recrutat niciun bolivian." povesteşte Rodriguez.



"Au fost trimişi înainte aproape 20 de soldaţi care învăţaseră dialectul. Simon Cubas, un bolivian l-a capturat pe Che Guevara. ?Sunt Che nu trageţi, vă sunt mai de folos viu decât mort!? a spus acesta când l-au prins." povesteşte Rodriguez despre momentul prinderii lui Guvera, deşi Che a spus tuturor că nu va fi niciodată prins viu.

Felix Rodriguez s-a aflat tot timpul în preajma fostului lider al revoluţiei cubaneze.

A doua zi, pe 9 octombrie 1967, Înaltul comandament al armatei boliviene i-a transmis personal lui Felix Rodriguez ordinul de execuţie a lui Guevara. Agentul CIA avea însă ordin din partea superiorilor săi să-l păstreze în viaţă. Comandanţii bolivieni nu au fost de acord.

?A fost o operaţiune în totalitate boliviană, am avut oameni care i-au asistat pe bolivieni. Instrucţiunile din partea SUA erau să îl prindem viu. Aveam două coduri. 600 însemna să îl ucidem şi 700 doar să îl prindem. S-a confirmat de două ori codul pentru a fi ucis. Guvernul bolivian vroia să îl ucidă. Decizia fusese deja luată, ziariştii fuseseră anunţaţi că Che fusese ucis în luptă.? îşi aduce aminte agentul secret.



Agentul CIA Felix Rodriguez a fost cel care a dat ordinul de execuţie.

Contribuţia lui Felix Rodriguez la capturarea lui Che Guevara a fost extrem de importantă şi a primit recunoaşterea chiar din partea unor conducători ai Statelor Unite: agentul CIA a fost un apropiat al preşedintelui american George Bush.

"El a fost declarat un simbol. A fost în realitate un asasin. În Havana a fost responsabil de moartea a mii de oameni, a împuşcat un copil de 15 ani care a furat un carton de lapte." spune Rodriguez despre Guevara. "Sunt foarte mulţi oameni care poartă fotografia lui fără să ştie cine este".



Felix Rodriguez s-a născut în Cuba, în 1941, în familia unuia dintre membrii guvernului condus de Fulgencio Batista. După ce Fidel Castro a ajuns la putere în urma revoluţiei din 1959, Rodriguez a fost exilat de noua putere de la Havana în Statele Unite, împreună cu familia sa.

Adversar al regimului castrist, Rodriguez a fost recrutat de serviciile secrete americane şi a fost implicat în tentativa eşuată de invazie a Cubei din 1961.






Antena 3

×
Subiecte în articol: George Bush
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close