Antena 3 CNN Economic Biz News Business Există o şansă! Un român a învins in instanţă banca după ce îi fusese majorată abuziv dobânda la credit

Există o şansă! Un român a învins in instanţă banca după ce îi fusese majorată abuziv dobânda la credit

Există o şansă! Un român a învins in instanţă banca după ce îi fusese majorată abuziv dobânda la credit
22 Oct 2008   •   21:19

De câteva zile mii de români se plâng de abuzurile pe care băncile la care au credite le-au săvârşit împotriva lor. Oamenii povestesc cum le-au fost majorate dobânzile la credite fără ca măcar să fie anunţaţi în prealabil. Cu toate acestea, există un român care a reuşit să învingă acest ?sistem ticăloşit?.
Omul, prezentat de Cotidianul, a obţinut o hotărâre judecătorească prin care clauza contractuală ce îi conferea insituţiei bancare dreptul de a majora oricând dobânda a fost considerată ilegală. Profesorul de istorie a dat în judecată banca pentru că aceasta i-a majorat discreţionar dobânda la un credit, caz asemănător cu situaţia a mii de români. Baza legală a procesului a fost constituită de Legea 193/2000.
Potrivit deciziei Judecătoriei Buzău, clauza standard prin care banca ?îşi rezervă dreptul de a majora dobânda în funcţie de condiţiile pieţei? este abuzivă, întrucât ea este prea vagă şi nu prezintă clientului ?un motiv întemeiat? pentru respectiva majorare.
Reclamaţia care a stat la baza acestei decizii potenţial istorice, datorită faptului că ea crează un precedent juridic, a fost făcută de către profesorul de istorie Valeriu Nicolae din Buzău şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor împotriva sucursalei Băncii Româneşti din localitate.
Tribunalul a decretat că această clauză contractuală este abuzivă şi a obligat Banca Românească să rezilieze contractul încheiat cu Nicolae şi să plătească toate cheltuielile de judecată.
Bărbatul care a învins banca va putea plăti creditul integral, fără plata comisionului de reambursare anticipată. El contractase un credit de nevoi personale în valoare de 2300 de euro.
Citiţi şi Antena3.ro a deschis "Lista românilor revoltaţi de creşterea dobânzilor la bănci"
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close