Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isărescu: Atac eşuat asupra leului. Piaţa monetară, acaparată de dobânzile în creştere

Isărescu: Atac eşuat asupra leului. Piaţa monetară, acaparată de dobânzile în creştere

Isărescu: Atac eşuat asupra leului. Piaţa monetară, acaparată de dobânzile în creştere
20 Oct 2008   •   14:20

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, luni, că, săptămâna trecută, leul a fost ţinta unui atac, care a eşuat. Vineri, piaţa monetară a fost acaparată de dobânzile în creştere, mult mai mari decât ar fi trebuit să fie de fapt. Dobanda ROBOR, pentru depozitele de tip overnight , este foarte des folosită in contractele de creditare. Însă, au existat bănci comerciale care s-au repezit să taxeze clienţii, spune Isărescu. Regulamentul stabiirii acestor dobânzi este stabilit de bănci şi aprobat de BNR. Totuşi, Banca Naţională nu se bagă în lupta de concurenţă, a declarat guvernatorul.
În prezent, se poate spune că dobânzile Robid şi Robod nu mai reflectă realităţile pieţei monetare, spune Isărescu. ?Pentru ziua de vineri, calculasem o dobândă de tranzacţionare de 22%?, a declarat guvernatorul. Dobânda ROBOR de vineri a fost cotată la 40%. "În mod categoric, datorită consecinţelor comerciale, asemenea anomalii nu pot să reziste prea mult în timp", a spus Isărescu.
Totodată, guvernatorul a ţinut să salute decizia unor bănci de a îşi anunţa clienţii că au o dobândă de bază în funcţie de care se raportează.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: dobanda
Parteneri
Noi dezvăluiri bombă ale văduvei celui ucis de fii vrăjitoarei Sidonia
x close