Antena 3 CNN Economic Biz News Business Statul Zimbabwe a emis bancnota de 100 de miliarde de dolari locali

Statul Zimbabwe a emis bancnota de 100 de miliarde de dolari locali

Statul Zimbabwe a emis bancnota de 100 de miliarde de dolari locali
Sursa foto: Dolari zimbabweni
16 Ian 2009   •   12:46

Banca Centrală din Zimbabwe va pune în circulaţie bancnota de 100 de miliarde de dolari zimbabweni, care valorează aproximativ 22 de dolari americani pe piaţa neagră, în încercarea de a diminua criza de lichidităţi cu care se confruntă ţara. Situaţia în Zimbabwe este disperată, în condiţiile în care preţurile se dublează zilnic, iar stocurile sunt extrem de mici. În acelaşi timp, o epidemie de holeră a omorât până în prezent peste 2.000 de oameni.
Inflaţia, care a atins cote greu de imaginat, a determinat banca centrală să emită noi bancnote, care însă îşi pierd valoarea extrem de repede. Deşi există o rată oficială de schimb, majoritatea tranzacţiilor valutare se efectuează pe piaţa neagră. Săptămâna trecută, Banca centrală introdusese pe piaţă bancnotele de 10, 20 şi 50 de miliarde de dolari, dar acestea s-au devalorizat în doar câteva zile.
"Această măsură este menită să asigure populaţiei accesul la banii pe care îi deţin în bănci", se arată într-un comunicat oficial emis de Banca Centrală din Zimbabwe.
Analiştii consideră că situaţia cu care se confruntă Zimbabwe vine ca rezultat al managementului defectuos promovat de guvernul de la Harare, care a ruinat sectorul agricol. Preşedintele Mugabe este însă de părere că de vină sunt sancţiunile împuse de statele occidentale sunt factorul principal care a dus la deteriorarea situaţiei economice.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close