Antena 3 CNN Externe Biden: SUA şi UE au nevoie una de alta mai mult ca oricând

Biden: SUA şi UE au nevoie una de alta mai mult ca oricând

Biden: SUA şi UE au nevoie una de alta mai mult ca oricând
Sursa foto: joe biden
07 Mai 2010   •   01:45

Americanii şi europenii au nevoie unii de alţii mai mult ca niciodată, crede vicepreşedintele american Joe Biden în faţa Parlamentului European.

Nu există nicio îndoială că SUA va continua să sprijine puternic Uniunea Europeană, declara Biden membrilor parlamentului. "Ascultarea aliaţilor este importantă şi utilă," arăta acesta.
Biden a mai salutat o nouă Uniune Europeană cu mai multă putere şi responsabilitate după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în decembrie 2009.
Vizita lui Biden la parlament este cea mai importantă vizită a unui oficial american de când fostul preşedinte american Ronald Reagan a vorbit camerei în 1985 pentru a marca 40 de ani de la Victoria în Europa.


Comentariile lui Biden vin într-un moment când multe capitale europene suspectează că atenţia Washington nu mai este îndreptată spre Vechiul Continent.
Dubiile au luat amploare când Obama a refuzat să participe la summitul UE-SUA din Spania în martie.
Biden sublinia însă că "relaţia este la fel de puternică şi importantă ca întotdeauna?.
Oricum, în pofida tensiunilor, Biden a fost primit bine în Parlamentul European. El a început cu a remarca faptul că Bruxelles şi Washington concurează pentru titlul de "capitala lumii libere." De asemenea, nota că SUA şi cei 27 de state membre ale UE reprezintă peste 800 de milioane de persoane.
Dar, precum toţi reprezentanţii SUA din ultima vreme, Biden a reamintit că SUA are nevoie de "parteneri puternici."
Aceasta înseamnă că deşi Washington va adopta unele din priorităţile UE, precum lupta contra schimbării climatice, va judeca Europa după contribuţia la provocările identificate de SUA.
Biden a amintit Afganistan şi Pakistan printre aceste provocări. De asemenea, sublinia că Iran este alt domeniu unde Europa şi America sunt apropiate.
Una din temele des repetate de Biden a fost că SUA crede că "lumea s-a schimbat total" din 2001, iar principala ameninţare este din partea actorilor nonstatali în posibila achiziţie de arme de distrugere în masă.
În acest context, el a făcut presiuni pentru agenda americană în discuţiile cu UE, precum împărtăşirea informaţiilor despre suspecţii de terorism şi finanţele lor.
Parlamentul European, ale cărui puteri în acest sens au fost mărite de noul Tratat, s-a opus cererilor anterioare ale SUA de acces la datele UE.

O opinie a lui Biden din "International Herald Tribute" oferă în plus asigurări specifice membrilor est-europeni ai UE, unde au apărut temeri pentru o posibilă retragerea a SUA de pe continent.

Biden a promis în articol că SUA nu va permite noi sfere de influenţă în Europa şi că toate statele trebuie să aibă asigurată integritatea teritorială şi dreptul de a-şi alege propriile alianţe de securitate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Joe Biden
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close