Antena 3 CNN Externe Etnicii maghiari din Slovacia, avertizaţi că îşi vor pierde cetăţenia dacă o obţin pe cea ungară

Etnicii maghiari din Slovacia, avertizaţi că îşi vor pierde cetăţenia dacă o obţin pe cea ungară

Etnicii maghiari din Slovacia, avertizaţi că îşi vor pierde cetăţenia dacă o obţin pe cea ungară
24 Mai 2010   •   20:27

"Dacă un cetăţean slovac va face un demers în vederea obţinerii cetăţeniei altui stat, va pierde cetăţenia slovacă în momentul obţinerii cetăţeniei altui stat", a declarat premierul Slovaciei, Robert Fico, citat de AFP.

Fico avertizează astfel că etnicii maghiari din Slovacia îşi vor pierde cetăţenia slovacă dacă vor obţine naţionalitatea ungară, în urma unui proiect de lege dezbătut în prezent în Parlamentul de la Budapesta.

"Ungurii care vor primi cetăţenie maghiară vor pierde dreptul de a accede în posturi din administraţie", arată premierul slovac.


Iniţiativa legislativă a fost propusă de partidul de dreapta Fidesz, care deţine majoritatea în Parlamentul ungar. Cei care îşi doresc cetăţenia ungară vor beneficia de facilităţi în acest sens, potrivit iniţiativei legislative.

De noua lege ar putea beneficia aproximativ 3,5 milioane de maghiari din ţări vecine Ungariei.

Cei mai mulţi etnici maghiari sunt în România, Serbia şi Slovacia. Robert Fico a catalogat recent proiectul noului Guvern de la Budapesta drept o "ameninţare la adresa securităţii".

Liderul Fidesz şi prim ministrul Ungariei, Viktor Orban, a refuzat săptămâna trecută o întrevedere cu Robert Fico. El a precizat că nu intenţionează să se implice în campania electorală dinaintea alegerilor legislative din Slovacia, care sunt organizate pe 12 iunie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: unguri maghiari
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close