Antena 3 CNN Externe Europa Centrală, sub ape: Stare de urgenţă în Ungaria şi Slovacia. Varşovia, sub alertă de inundaţii (VIDEO)

Europa Centrală, sub ape: Stare de urgenţă în Ungaria şi Slovacia. Varşovia, sub alertă de inundaţii (VIDEO)

Europa Centrală, sub ape: Stare de urgenţă în Ungaria şi Slovacia. Varşovia, sub alertă de inundaţii (VIDEO)
Sursa foto: inundatii
06 Iun 2010   •   19:56

Europa Centrală este sub ape. În vaste regiuni din Ungaria şi Slovacia a fost decretată starea de urgenţă. Iar la Varşovia, o nouă alertă de inundaţii a intrat în vigoare duminică după-amiază! Ploile abundente au umflat apele râului Vistula, care ameninţă să acopere capitala poloneză.

Doar vârfurile copacilor au rămas la suprafaţa apei. Aşa arată regiuni întinse din sudul şi sud-estul Poloniei. Numai în ultimele câteva ore, zeci de mii de oameni de aici şi-au părăsit locuinţele şi au fugit din calea viiturii. Iar drumurile care nu sunt înghiţite de ape au fost blocate de alunecări de teren. Mii de pompieri, soldaţi şi voluntari se luptă să construiască diguri şi să-i salveze pe sinistraţi.

Prin acelaşi chin trec şi vecinii slovaci.

1.500 de oameni au fost evacuaţi din Kosice, al doilea oraş al ţării. Şi mulţi alţii din 900 de sate şi oraşe mai mici, care au fost cu totul acoperite de ape. Iar agricultorii se plâng că recoltele din acest an nu vor mai putea fi salvate.

Blestemul apelor s-a întins şi spre sud, în Ungaria, unde alte mii de persoane au fost evacuate.

Între timp, locuitorii capitalei privesc cum apele Dunării cresc tot mai mult. Oamenii s-au apucat să construiască un baraj din saci de nisip pentru a proteja Budapesta.

Potopul se traduce în pierderi uriaşe pentru statele şi aşa afectate de criza economică. În Ungaria, apele au făcut deja pagube de aproape şase miliarde de euro, iar în Polonia de două miliarde.



Observator




×
Subiecte în articol: potop Ungaria ape Slovacia Polonia Dunare teren
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close