Antena 3 CNN Externe Iranul ar putea avea suficient uraniu pentru o bombă atomică în termen de 1-3 ani

Iranul ar putea avea suficient uraniu pentru o bombă atomică în termen de 1-3 ani

Iranul ar putea avea suficient uraniu pentru o bombă atomică în termen de 1-3 ani
Sursa foto: bomba
11 Iun 2010   •   19:58



Iranul ar putea fi în măsură să aibă suficient uraniu îmbogăţit, pentru a se dota cu o bombă atomică, în termen de unul până la trei ani, potrivit unor estimări ale serviciilor de informaţii, a declarat vineri secretarul american al Apărării, Robert Gates, informează AFP.
În ceea ce priveşte producerea unei cantităţi suficiente de uraniu, de calitate militară, de către iranieni, "evaluarea serviciilor de informaţii este de la unul la trei ani", a declarat Gates, răspunzând unei întrebări din partea presei, la finalul unei reuniuni cu miniştrii Apărării din cadrul NATO, la Bruxelles.
"Însă, această (estimare) nu include nici faza de fabricare a unei arme şi nici dezvoltarea unui vector" apt să o transporte, a ţinut să sublinieze acesta.
"Majoritatea oamenilor cred că iranienii nu vor putea să se doteze cu arme nucleare înainte de cel puţin un an sau doi", a adăugat el.
Gates a reiterat că Statele Unite continuă să se afle "în consultări strânse cu Israelul cu privire la subiectul noilor sancţiuni" impuse Teheranului, pe care Consiliul de Securitate al ONU tocmai le-a adoptat.
Dar, a declarat el, ironic, "nu este un secret că Israelul este sceptic" în privinţa eficienţei acestora.
Fidel doctrinei americane, potrivit căreia nicio iniţiativă nu poate fi exclusă în faţa presupuselor ambiţii nucleare ale Teheranului, Gates a vorbit despre riscul ca "Israelul sau altcineva să ia măsuri militare" împotriva Iranului.

Antena3.ro

Foto: theavclub.tv

×
Subiecte în articol: bomba atomica NATO arme uraniu
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close