Antena 3 CNN Externe ONU: Un acord climatic va fi atins în 10 ani

ONU: Un acord climatic va fi atins în 10 ani

ONU: Un acord climatic va fi atins în 10 ani
Sursa foto: schimbare climatica
08 Iun 2010   •   22:17

Comunitatea mondială mai are nevoie de alţi 10 ani pentru a cădea de acord asupra unor reduceri ale emisiilor de carbon destul de mari pentru a regresa încălzirea globală, arăta oficialul ONU responsabil schimbarea climatică.
"Nu cred că procesul va livra obiectivele adecvate în următorul deceniu," arăta Yvo de Boer, secretar executiv al Convenţiei Cadru UN pentru Schimbare Climatică (UNFCCC).
"Pe un termen mai lung, cred că vom avea această chestiune sub control. Oricum, eu consider că aceasta este o călătorie mai lungă," sublinia de Boer .
Acesta a vorbit în preajma unei runde de negocieri de 12 zile pentru un tratat post-2012 de a limita gazele cu efect de seră.
Pactul ar fi trebuit să fie atins la summitul de la Copenhaga în decembrie, dar negocierile au eşuat.
De Boer, care va părăsi funcţia la finele lunii, arăta că întâlnirea de la Copenhaga a adus un oarecare progres.
În ultimele ore, liderii statelor industrializate au recunoscut în spatele uşilor închise nevoia ca economiile bogate să facă reduceri de 80 procente dim emisiile lor până în 2050, arăta acesta.
Iar statele emergente au remarcat de asemenea necesitatea "de a aduce o contribuţie serioasă" pentru a limita propria lor creştere a poluării .
Discuţiile de la Bonn sunt parte a unui proces evolutiv, care în cel mai bun caz va duce la semnarea unui acord în Africa de Sud la finele anului 2011. În orice caz, tratatul va trebui urmat de negocieri ulterioare pentru ducerea reducerii emisiilor la un nivel sigur.
Întâlnirea de la Bonn dezbate chestiunea fondurilor pentru a ajuta statele sărace să facă faţă secetelor, inundaţiilor şi creşterilor nivelului mărilor.
La Copenhaga, UE, SUA, Japonia şi alte state bogate au promis 30 miliarde de dolari în 2010-2012, cu o promisiune mai vagă de a strânge 100 miliarde de dolari pe an până la finele deceniului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close