Antena 3 CNN Externe Proteste violente în Istanbul, faţă de negocierile pentru un nou împrumut de la FMI (VIDEO)

Proteste violente în Istanbul, faţă de negocierile pentru un nou împrumut de la FMI (VIDEO)

Proteste violente în Istanbul, faţă de negocierile pentru un nou împrumut de la FMI (VIDEO)
06 Oct 2009   •   20:22


100 de persoane au fost arestate în urma unor proteste violente la Istanbul, în Turcia. Oamenii au manifestat faţă de negocierile duse de Guvernul Erdogan în privinţa unui nou împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional. Zilele acestea, la Istanbul are loc Reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

Poliţia turcă a recurs la grenade cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa protestatarii. Forţele de ordine au intervenit în momentul în care manifestanţii s-au strâns în piaţa Taksim. Protestatarii, majoritatea tineri au început să arunce cu pietre şi cu cocktailuri Molotv în direcţia poliţiştilor.

În timpul manifestaţiilor, câteva sute de tineri au jefuit cel puţin patru bănci şi un magazin din centrul oraşului. Locuitorii din cartier s-au refugiat în câteva spitale din apropiere.

Manifestanţii s-au adunat la apelurile organizaţiilor de stânga şi ale sindicatelor. Ei au purtat banderole şi pancarte pe care scria: "FMI, prietenul patronilor, duşmanul muncitorilor".

Guvernul premierului Recep Erdogan negociază de anul trecut acordarea unui nou împrumut din partea FMI care ar trebui să înlocuiască un credit acordat în 2005. În acest fel oficialii turci speră să evite prăbuşirea financiară a statului, dar oamenii spun că sărăcesc tot mai mult.

La Istanbul are loc şi reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Bancii Mondiale. Întrunirea are loc într-un centru de congrese situat la câteva sute de metri de locul protestelor.



Antena 3


×
Subiecte în articol: Istanbul proteste FMI manifestanti
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close