Antena 3 CNN Externe Revista presei. Iran neagă că renunţă la euro. Londra şi Paris doresc să controleze vasele către Gaza. Turcia dezminte că va forţa blocada Israelului. Averea lui Pinochet

Revista presei. Iran neagă că renunţă la euro. Londra şi Paris doresc să controleze vasele către Gaza. Turcia dezminte că va forţa blocada Israelului. Averea lui Pinochet

Revista presei. Iran neagă că renunţă la euro. Londra şi Paris doresc să controleze vasele către Gaza. Turcia dezminte că va forţa blocada Israelului. Averea lui Pinochet
Sursa foto: revista presei
07 Iun 2010   •   04:17



Londra şi Paris doresc să controleze vasele către Gaza


Miniştrii de externe din Franţa şi Marea Britanie cred că o anchetă internaţională este necesară pentru a rezolva disputa legată de raidul israelian asupra convoiului umanitar pentru Gaza.
"Credem că este foarte importan să existe o investigaţie credibilă şi transparentă- ar trebui să existe o prezenţă internaţională cel puţin" arăta ministrul britanic William Hague la conferinţa de presă cu omologul francez, Bernard Kouchner, scrie AFP.
De altfel, Franţa propune ca Uniunea Europeană să asigure controlul navelor de mărfuri ce se îndreaptă spre Gaza şi să fie însărcinată la punctul de trecere de la Rafah.
?A fost o vreme când noi eram însărcinaţi cu trecerea de la Rafah. Noi putem propune din nou ca Uniunea Europeană, ţările europene, să controleze această trecere într-un mod foarte strict?, aminteşte Kouchner.
?Noi putem foarte bine controla încărcăturile vaselor ce se îndreaptă spre Gaza. O putem face, dorim să o facem şi o vom face foarte voluntar. Uniunea Europeană poate ajuta aşa cum a făcut deja în trecut.



Turcia dezminte că premierul vrea să forţeze personal blocada din Gaza

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a respins informaţiile potrivit cărora premierul Recep Tayyip Erdogan va participa la o viitoare acţiune umanitară maritimă către Gaza.
"Nu, nu, nu,nu", a răspuns Davutoglu pentru CNN la întrecarea dacă Erdogan va participa la următoare acţiune turcă spre Gaza, transmite Press TV.
Un raid israelian asupra unui convoi umanitar pentru Gaza s-a soldat cu moartea a nouă militanţi, dintre care opt turci şi un cetăţean american de origine turcă.
"În calitate de Guvern turc, nu am încurajat această acţiune, dar este vorba despre activităţi civile", arăta Davutoglu.
"Dacă va fi o nouă tentativă într-un cadru civil, nu vom putea spune nimic împotriva acesteia". În schimb, "dacă o altă ţară atacă acest convoi civil şi ne ucide cetăţenii, bineînţeles că avem dreptul deplin să întrebăm de ce".




Augusto Pinochet avea o avere de 21 de milioane de dolari

Dictatorul chilian Augusto Pinochet a strâns o avere de 21 de milioane de dolari americani, din care mai puţin de 10 la sută provine din salariul său, potrivit unui studiu cerut de Curtea Supremă din Chile .
La momentul morţii, în 2006, Pinochet era investigat pentru evaziune fiscală şi abuzuri asupra drepturilor omului, în perioada în care era liderul militar al ţării (în anii '70 şi '80), scrie The Independent.




Doi suspecţi de terorism, arestaţi pe aeroportul JFK

Doi americani au fost arestaţi pe aeroportul John F Kennedy din New York acuzaţi de complot pentru uciderea americanilor în afara graniţelor.
Suspecţii au fost prinşi la bordul unui avion spre Egipt, având ca destinaţie finală Somalia, unde intenţionau să se alăture grupului extremist, comunică The Telegraph.
Mohamed Hamoud Alessa, 20 de ani, şi Carlos Eduardo Almonte, 24 de ani, sunt ambii cetăţeni americani.




Iran neagă că renunţă la euro

Şeful Băncii Centrale a Iranului a negat că ţara sa intenţionează să limiteze tranzacţiile sale în euro. Potrivit unor informaţii anterioare, Banca avea un plan de a converti 45 de miliarde de euro din rezervele sale în dolari şi aur.
Guvernatorul Mahmoud Bahmani a negat relatările ca fiind "incorecte, " transmite postul local de televiziune Press Tv, citat de Xinhua.
Informaţiile despre politica monetară a băncii vin pe fondul unei noi faze în recesiunea economică din Europa, ce a dus la căderea euro în raport cu dolarul.
În 2005, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a propus o schimbare a tranzacţiilor ţării de la dolarul american la euro ca o contramăsură la iniţiativele SUA contra republicii islamice.
Din octombrie 2007, Iran primeşte 85% din venitul său din petrol în alte valute decât dolarul american.



Şeful ONU cere anchetă internaţională în Gaza

Secretarul general al ONU, Bank Ki-moon, a propus Israelului să creeze o comisie internaţională de anchetă a raidului asupra flotilei umanitare pentru Gaza, scrie cotidianul israelian Haaretz, spicuit de RIA Novosti .
Comisia ar fi condusă de fostul premier din Noua Zeelandă Geoffrey Palmer, expert în legea maritimă, iar membrii comisiei ar cuprinde reprezentanţi din SUA, Turcia, Israel.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close