Antena 3 CNN Externe Revista presei. Jaroslaw Kaczynski mulţumeşte Rusiei pentru ajutor. Planul 600 de miliarde pentru zona euro. SUA promite ajutor pentru depăşirea crizei în UE

Revista presei. Jaroslaw Kaczynski mulţumeşte Rusiei pentru ajutor. Planul 600 de miliarde pentru zona euro. SUA promite ajutor pentru depăşirea crizei în UE

Revista presei. Jaroslaw Kaczynski mulţumeşte Rusiei pentru ajutor. Planul 600 de miliarde pentru zona euro. SUA promite ajutor pentru depăşirea crizei în UE
Sursa foto: revista presei
10 Mai 2010   •   04:41
Polonia: Fratele geamăn al fostului preşedinte mulţumeşte Rusiei pentru ajutor

Fratele geamăn al ultimului preşedinte polonez Lech Kaczynski a declarat, duminică, că el speră că după prăbuşirea avionului care l-a ucis pe fratele său împreună cu mulţi alţi polonezi proeminenţi în Rusia luna trecută, cursul relaţiilor între cele două popoare slave va cunoaşte o schimbare istorică.
Jaroslaw Kaczynski, care candidează acum pentru a-i succeda fratelui său ca preşedinte, a pus în circulaţie o înregistrare video adresată ruşilor exprimând cuvinte călduroase la adresa puternicului vecin, o ţară cu care a fost neîncrezător multă vreme. El a mulţumit ruşilor care i-au ajutat pe polonezi, au aprins lumânări şi au făcut alte gesturi de simpatie după prăbuşirea avionului care i-a ucis pe preşedintele Lech Kaczynski, pe prima doamnă şi alte 94 de persoane pe 10 aprilie, scrie Press Association.
Clipul, subtitrat în limba rusă, a fost prezentat la o conferinţă de presă la Varşovia de membrii partidului naţionalist şi conservator al lui Kaczynski Dreptate şi Justiţie şi a fost postat pe YouTube. El spune că fratele său ar fi trebuit să asiste duminică la marea paradă de Ziua Victoriei la Moscova sărbătorind victoria Aliaţilor în cel de-Al Doilea Război Mondial, adăugând că ?iubitul meu frate? s-ar fi uitat cu mândrie la soldaţii polonezi defilând, amintindu-şi de asemenea de milioanele de soldaţi ruşi care au murit luptând contra Germaniei naziste. Dar, adaugă el, fratele meu şi i-ar fi amintit de asemenea pe cei peste 20.000 de ofiţeri polonezi, intelectuali şi alţii ucişi de forţele lui Stalin în urmă cu 70 de ani în ceea ce au ajuns să fie cunoscute drept masacrele de la Katyn.


Planul de ajutor al zonei euro ar putea să urce până la 600 de miliarde de euro



Valoarea totală a studiului planului de ajutor al ţărilor zonei euro ar putea să urce până la 600 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde contribuţia Europei şi 100 de miliarde a FMI, dezvăluia o sursă diplomatică europeană, citată
Reuters.
Pachetul financiar discutat de miniştrii de finanţe ai UE, reuniţi la Bruxelles, cuprinde 60 de miliarde de euro acordate de Comisia Europeană, precum şi 440 de miliarde cu care ar contribui dacă ar fi necesar ţările zonei euro sub formă de împrumuturi bilaterale, şi 100 de miliarde de euro ce ar putea fi acordate de Fondul Monetar Internaţional .







Biden promite sprijin american pentru depăşirea crizei în UE

Aflat în Spania, vicepreşedintele american Joe Biden a promis să sprijine eforturile UE pentru depăşirea crizei economice, subliniind importanţa consolidării încrederii pieţelor în economie, scrie DPA, preluata de EarthTimes.
Biden a făcut declaraţiă după ce s-a întâlnit cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, a cărui ţară deţine preşedinţia UE. Acesta a făcut apel pentru un efort comun UE- SUA, pentru a transfera responsabilitatea instituţiilor financiare, astfel încât nu cetăţenii să plăteasca pentru criza globală.
Cei doi lideri au mai discutat şi despre Iran.




Obama dezbate criza economica cu Merkel

Preşedintele american Barrack Obama a discutat cu cancelarul german Angela Merkel despre situaţia economică a Europei.
"Preşedintele Obama a discutat cu cancelarul Merkel ca parte a angajamentului în desfăşurare cu liderii europeni cu privire la situaţia economică de acolo" , arăta Casa Albă, citată de AFP.
"Ei au discutat despre importanţa ca membrii UE să facă paşi spre construirea încrederii în pieţe".
Cei doi au discutat şi vineri pe fondul temerilor din SUA că criza din Grecia ar putea afecta Europa şi să declanşeze noi tulburări pe Wall Street şi în economia americană,
După discuţii Obama sublinia că Merkel a căzut de acord asupra importanţei unui puternic răspuns politic la criza europeană.
"Am subliniat că SUA sprijină aceste eforturi şi vom continua să cooperăm cu autorităţile europene şi FMI în timpul acestei perioade critice,"arăta Obama.

Antena3.ro

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close