Antena 3 CNN Externe Revista presei. O flotilă doreşte să spargă blocada israeliană asupra Gaza. Războiul din Afganistan a făcut peste 1000 de victime americane. Coaliţa japoneză se destramă

Revista presei. O flotilă doreşte să spargă blocada israeliană asupra Gaza. Războiul din Afganistan a făcut peste 1000 de victime americane. Coaliţa japoneză se destramă

Revista presei. O flotilă doreşte să spargă blocada israeliană asupra Gaza. Războiul din Afganistan a făcut peste 1000 de victime americane. Coaliţa japoneză  se destramă
Sursa foto: revista presei
31 Mai 2010   •   04:14

O flotilă de nave doreşte să spargă blocada israeliană asupra Gaza


Sute de activişti pro-palestinieni, inclusiv un laureat al premiului Nobel şi un supravieţuitor al Holocaustului, au navigat spre Fâşia Gaza, apropiindu-se de o ?confruntare? cu armata israelienă hotărâtă să îi oprească.
Huwaida Arraf unul din organizatorii marşului de susţinere al palestinielor, arăta că flotila din şase nave a plecat din Cipru şi va ajunge în Gaza luni după amiază, fiind urmată de alte două nave.
Flotila era "pe deplin pregătită pentru diferitele scenarii? pe care le-ar putea întâlni, dar organizatorii sperau ca autorităţile israeliene să nu oprească flotila.
Cu toate acestea, duminiă,trei nave militare israeliene au ieşit pe mare pentru a întâmpina convoiul, iar un mesaj transmis la radio preluat de la nave avertiza navele să nu se apropie de Gaza.
Flotila, din trei nave de transport şi trei nave de pasageri, încearcă să atragă atenţia asupra blocade de trei ani a Fâşiei Gaza, scrie AP.
Navele transportă mărfuri pe care Israel le interzice în Gaza, precum cimentul şi alte materiale de construcţii. De asemenea, activiştii susţin că au sute de scaune cu rotile, case prefabricate . etc
Ministrul israelian de externe,Yigal Palmor, arăta că după un control de securitate, ajutorul umanitar confiscat de pe bărci va fi transferat în Gaza pe canalele oficiale. Totuşi, Israel nu va livra şi mărfurile interzise.
Aceasta este a noua tentativă în care mişcarea Free Gaza încearcă să spargă blocada un ajutor umanitar, din august 2008.
Israel a permis trecerea navelor de cinci ori, dar a blocat accesul în Gaza de la ofensiva contra Hamas de anul trecut.




Războiul din Afganistan a făcut peste 1000 de victime americane

Războiul american dn Afganistan a ajuns la o punct important , după ce ultimele rapoarte arată că numărul total de decese ale unor soldaţi americani î acest conflict a ajuns la 1.000.
Potrivit Pentagonului, 1000 de soldaţi au fost ucişi în Afganistan, Pakistan şi Uzbekistan de la începerea operaţiunilor, în urmă cu nouă ani, explică ABC News.
Generalul Stanley McChrystal şi alţi oficiali avertizau însă că numărul de vitime în conflictul afgan va creşte pe fond ce SUA trimite mai multe trupe ce să abordeze centreale al Qaeda şi talibane.




Japonia: Coaliţa la putere se destramă pe fondul disensiunilor legate de baza americană

Un mic partid din Japonia a părăsit coaliţia la putere, după ce premierul şi-a încălcat promisiunea din campanie de a muta baza americană de pe insula Okinawa .
Lideurl Partidului Social Democratic, Mizuho Fukushima, a anunţat duminică că formaţiunea sa părăseşte coaliţia deoarece nu doreşte să violeze încrederea publicului.
Premierul japonez Yukio Hatoyama o demisese, vineri, după ce a refuzat să aprobe un acord cu SUA ce păstra soldaţii americani în Okinawa, arată Vocea Americii.
Hatoyama a promis anul trecut, în campania electorală, că baza Futenma va fi scoasă de pe insulă. Washington dorea menţinerea unui acord atins în 2006 conform căruia baza era relocată pe aceeaşi insulă, dar într-o zonă mai puţin popoulată.
Hatoyama a acceptat vineri mutarea bazei într-o regiune mai izolată din Okinawa. În schimb, Washington a acceptat să mute 8000 de soldaţi şi familiile lor de la Okinawa la Guam.




Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close