Antena 3 CNN Externe Rio de Janeiro. 12 oameni au murit în confruntările dintre poliţişti şi traficanţii de droguri

Rio de Janeiro. 12 oameni au murit în confruntările dintre poliţişti şi traficanţii de droguri

Rio de Janeiro. 12 oameni au murit în confruntările dintre poliţişti şi traficanţii de droguri
Sursa foto: Rio de Janeiro
18 Oct 2009   •   14:14

La Rio de Janeiro s-a dezlănţuit din nou războiul cu bandele rivale de traficanţi de droguri, care şi-au unit forţele împotriva poliţiştilor. Cel puţin 12 oameni au fost ucişi în luptele de sâmbătă. Bandiţii au reuşit chiar să doboare un elicopter, iar doi poliţişti aflaţi la bord şi-au pierdut viaţa.

Schimburile de focuri au început chiar din zori pe "Dealul Maimuţelor", o favelă din nordul metropolei braziliene. Banda care stăpânea cartierul se apăra împotriva traficanţilor rivali care voiau să-şi extindă controlul. "Nu am auzit atâtea împuşcături în viaţa mea", declara o adolescentă îngrozită.

Ca de obicei, poliţia a intervenit în forţă, cu blindate, elicoptere şi zeci de oameni echipaţi ca de război. Numai că bandele din Rio nu se mai sperie de mult de forţele de ordine. Mai ales că sunt şi ele dotate cu arme de război pe care n-au ezitat, nici acum, să le folosească împotriva poliţiştilor. Un glonţ l-a rănit pe pilotul unui elicopter, care, scăpat de sub control, s-a prăbuşit în flăcări.

Pilotul şi un alt poliţist au reuşit să scape, dar doi colegi de-ai lor şi-au pierdut viaţa. În timp ce bătălia continua, traficanţii se răzbunau pe autorităţi prin metoda lor preferată: incendierea autobuzelor, după ce pasagerii erau alungaţi sub ameninţarea armelor.

Bilanţul a ajuns la 12 morţi şi mai mulţi răniţi, între care şi cetăţeni nevinovaţi. Mai voci au acuzat autorităţile că lasă cartierele sărace în stăpânirea bandiţilor care "umilesc, omoară şi distrug temeliile Republicii", după cum a declarat un avocat.

Cu doar două săptămâni în urmă, Rio a fost ales drept gazdă a Jocurilor Olimpice din 2016, deşi rămâne, cel puţin deocamdată, unul din cele mai periculoase oraşe din lume.

Antena 3

×
Subiecte în articol: traficanti de droguri Rio de Janeiro
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close