Antena 3 CNN Externe SUA acuză Iranul că ajută talibanii afgani

SUA acuză Iranul că ajută talibanii afgani

SUA acuză Iranul că ajută talibanii afgani
Sursa foto: taliban
31 Mai 2010   •   02:52

Comandantul militar american din Afghanistan, generalul Stanley McChrystal, susţine că există "dovezi clare" că Iran oferă arme şi antrenament luptătorilor talibani din Afganistan.
Generalul arăta că înţelege faptul că Iran, ca vecin, are un interes firesc în Afganistan.
Dar el subliniată că relaţia este uneori "nepotrivită," şi că forţele de coaliţie lucrează pentru a limita şi opri pe viitor aceste acţiuni.
"Cred că în multe cazuri, ajutorul pe care îl oferă şi interacţiunea sunt sănătoase. Există totuşi, dovezi clare că activitatea iraniană - în unele cazuri oferă armament şi antrenament talibanilor- este neadecvată," arăta McChrystal .
Guvernul iranian a negat în repetate rânduri acuzaţiile Occidentului că ar oferi ajutor insurgenţei.
Generalul McChrystal a subliniat de asemenea că o anunită componentă străină a insurgenţei afgane este doar parte a problemei generale.
"Nu putem presupune că insurgenţa din Afganistan este în întregime o problemă străină, deşi are o componentă externă. Trebuie de asemenea să abordăm cauzele şi frustrările ceu au dus la creşterea insurgenţei în interiorul Afganistanului," declara McChrystal.
Delegaţi afgani din toată ţara se adună la Kabul pentru tradiţionala conferinţă de pace a preşedintelui Hamid Karzai, jirga, pentru a discuta un consens asupra modului de abordare a insurgenţilor.
Jirga, ce va dura trei zile, va debuta pe 2 iunie şi va aduna 1600 de lideri tribali şi politicieni din Afganistan. Cele trei întrebări care vor fi discutate la conferinţă sunt cu cine ar trebui să discute guvernul Karzai cu privire la talibani, unde să se desfăşoare negocierile şi cine să le conducă?

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close