Antena 3 CNN Politică Comisia Ridzi a votat recomandarea începerii urmăririi penale şi revocarea din funcţie a ministrului PDL. Vezi raportul

Comisia Ridzi a votat recomandarea începerii urmăririi penale şi revocarea din funcţie a ministrului PDL. Vezi raportul

Comisia Ridzi a votat recomandarea începerii urmăririi penale şi revocarea din funcţie a ministrului PDL. Vezi raportul
Sursa foto: comisie anchetã Ridzi
09 Iul 2009   •   15:44

Comisa Ridzi a votat începerea urmăririi penale împotriva ministrului Tineretului, iar PDL a redactat o opinie separată, în care a invocat neglijenţa în serviciu şi probatoriul insuficient adunat de comisie în timpul audierilor Potrivit unor surse parlamentare votul pentru această recomndare a fost de 9 voturi pentru la 5 împotrivă, cele din urmă aparţinând reprezentanţilor PDL. Membrii Comisiei de anchetă au decis păstrarea acuzaţiilor de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice ca bază pentru recomandarea de începere a urmăririi penale în cazul Ministrului Tineretului. Comisia mai recomandă primului-ministru Emil Boc să îşi exercite prerogativele constituţionale şi să propună Preşedintelui Traian Basescu revocarea din funcţie a doamnei ministru.

"Îi solicităm premierului Emil Boc revocarea din funcţie a ministrului Monica Iacob Ridzi cerem începerea urmăririi penale pentru că s-a constatat că la MTS s-au cheltuit nejustificat sume de bani pentru evenimentele dedicate Zilei Tineretului", a anunţat preşedintele comisiei de anchetă a MTS, Alina Gorghiu.

Raportul final propune începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu a ministrului Monica Iacob Ridzi.

"Considerăm că modul în care s-au cheltuit sumele la Ministerului Tineretului şi Sportului intră ca încadrare juridică la delapidare, pentru că Monica Iacob Ridzi a folosit fără justificare sume din bugetul public", a mai declarat Alina Gorghiu.

Membrii Comisiei au ajuns la concluzia că au existat o serie de încălcări ale legii care implică responsabilitatea ministrului Monica Iacob Ridzi. "Comisia a constatat o serie de încălcări a legislaţiei şi a constatat mai multe măsuri care au prejudiciat bugetul public. Ministrul nu a verificat costul evenimentelor organizate de către Ministerul Tineretului", a mai afirmat preşedintele comisiei de anchetă.

Toţi membrii comisiei au decis să sesizeze Garda Financiară în cazul firmelor de consultanţă şi publicitate, Curtea de Conturi, în cazul Ministerului Tineretului, Consiliul Concurenţei, pentru ANRMAP, precum şi DNA, pentru începerea urmăririi penale. Comisia a mai hotărât sesizare Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi a ANAF, pentru efectuarea de anchete la Ministerul Tineretului şi la firmele care au organizat "Zilele Tineretului" pentru a reface tarseul banilor.

Opinie separată a PDL în jurul ideii de neglijenţă în serviciu

Potrivit deputatului grupului minorităţilor, Mircea Grosaru, Comisia de anchetă va redacta un raport comun, care va conţine însă o opinie separată a parlamentarilor democrat-liberali, la care se lucrează încă.

În confomitate cu Regulamentului Camerei, raportul va fi trimis Comisiei juridice, care va face propunerea de începere a urmăririi penale.

"Va fi o sesiune specială. O să avem de lucru vara aceasta", a arătat Groisaru, care nu exclude posibilitatea convocării unei sesiuni legislative extraordinare a parlamentului pentru tranşarea chestiunii Ridzi.

Abuz şi delapidare, capete de afiş

Potrivit concluziilor raportului final al comisiei, ?ministrul Monica Iacob Ridzi a aprobat alocarea unor sume de la buget fără responsabilitate şi fără să se intereseze cu privire la fundamentarea acestor sume în raport de cheltuielile reale necesare manifestând astfel un abuz în exercitarea atribuţiilor cu care era investită şi o implicare directă şi calificată în delapidarea fondurilor bugetare?.

"Pentru considerentele de mai sus, recomandăm începerea urmăririi penale împotriva ministrului tineretului şi sportului Monica Iacob Ridzi pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, prevăzută de art. 215¹ Cod penal şi abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de art. 248 Cod penal" se mai arată în documentul respectiv.

Banii MTS, traficaţi de Ridzi în favoarea Artisan Consulting SRL şi Mark SRL

Raportul final al comisiei mai susţine că "doamna ministru Monica Iacob Ridzi a traficat banii bugetului Ministerului Tineretului şi Sportului, pe care îi gestiona pentru interesele Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL, favorizate la încheierea contractului de prestări servicii. Modul de selectare a societăţilor contractante a fost lipsit de o analiză anterioară, fără luarea în considerare a unor companii concurente, fără o comparaţie şi analiză, măcar elementară, a valorii practicate pe piaţa pentru acest tip de servicii. Sumele alocate de la bugetul de stat către Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL au depăşit cu mult valorile obişnuite pentru astfel de contracte în timp ce organizarea evenimentului a impus cheltuieli infime. Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL au beneficiat, în acest mod, de sume importante de la bugetul de stat pentru prestarea unor servicii a căror contravaloare este mult inferioară, în detrimentul celorlalte departamente din cadrul Ministerul Tineretului şi Sportului. Astfel, doamna ministru Monica Iacob Ridzi a folosit banii publici în favoarea Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL".

În opinia comisiei, faptele menţionate intră şi sub incidenţa prevederilor art. 248 Cod penal care stipulează: "fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţa, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se refera art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani".

Sumele cheltuite de Ziua Tineretului, nejustificate

Ridzi mai este acuzată că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, folosind fără justificare banii pe care îi gestiona, pentru a încheia contracte de prestări servicii cu două societăţi comerciale care nu prezentau nici experienţa relevantă în domeniu, nici siguranţa comercială.
"Din analiza notei de fundamentare rezulta faptul ca sumele estimative alocate de catre MTS prin Nota de Fundamentare pentru organizarea evenimentelor din data de 2 mai nu sunt justificate prin realizarea unor analize de piaţă anterioare, existenţa unor note şi devize a cheltuielilor estimate şi defalcate pe fiecare tip de serviciu care urma să fie contractat. Astfel, reiese faptul că sumele alocate de la bugetul MTS nu au fost în mod responsabil calculate ţinand cont de cheltuielile reale necesare pentru organizarea unui eveniment similar şi mai ales fără a ţine cont de necesităţile celorlalte departamente ale ministerului" mai precizează raportul.




Citiţi raportul final al comisiei

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close