Antena 3 CNN Politică Ponta, criticat de Antonescu: Vrea creştere economică, dar culpabilizează profitul şi vine cu impozitul progresiv

Ponta, criticat de Antonescu: Vrea creştere economică, dar culpabilizează profitul şi vine cu impozitul progresiv

Ponta, criticat de Antonescu: Vrea creştere economică, dar culpabilizează profitul şi vine cu impozitul progresiv
Sursa foto: Victor Ponta
14 Mai 2010   •   14:12

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a mustrat, vineri, pe preşedintele PSD, Victor Ponta pentru faptul că deşi susţine că vrea să răspundă nevoii de creştere economică, culpabilizează profitul şi "se năpusteşte din nou" cu impozitul progresiv care inhibă şi sufocă iniţiativa, acestea fiind soluţii "electoraliste". Liderul PNL a reacţionat astfel la măsurile anticriză propuse de PSD de impozitare diferenţiată şi veniturilor şi TVA redus la alimentele da bază. De altfel, Antonescu vrea să recupereze terenul pierdut la capitolul imagine în faţa social-democraţilor, care au furat startul şi în cazul iniţierii unei moţiuni de cenzură. Liderul PNL a anunţat că programul strict economic propus de liberali va fi discutat şi aprobat luni în şedinţa Consiliului Naţional Executiv, urmând să fie prezentat în aceeaşi zi în şedinţa CES, la care liberalii au fost invitaţi.
"Aşa cum respingem categoric curba de sacrificiu pe care actuala putere încearcă să o impună asupra pensionarilor şi asupra a numeroase categorii de bugetari utili, respingem varianta demagogică şi ineficientă a reluării discursului împotriva cotei unice, împotriva profitului. Nu înţeleg cum PSD, preşedintele său, domnul Ponta, vor să răspundă nevoii de creştere economică, de stimulare a sectorului privat din economie, atâta vreme cât culpabilizează profitul şi cât în acest moment, în care noi considerăm că trebuie să stimulăm investitorii, întreprinzătorii, mediul privat, dânşii se năpustesc din nou cu impozitul progresiv care inhibă şi sufocă această iniţiativă", a susţinut Crin Antonescu.
Liderul PNL a precizat că, din acest punct de vedere, "nu există niciun punct de asemănare sau de întelegere" între liberali şi social-liberali, acuzând faptul că PSD apelează la o "variantă electoralistă".
"România în această criză e pândită în egală măsură şi de ceea ce propune actuala putere ca şi de această variantă stângistă, anacronică şi total ineficientă. Ea este, înţeleg, o variantă electoralistă, o variantă prin care PSD încearcă să capitalizeze electoral nemulţumirea atâtor români astăzi - pot să înţeleg acest lucru ca om politic - dar din punctul nostru de vedere nu dă deloc, dar deloc, răspuns la marea problemă a României azi: cum putem să producem mai mult, cum putem ca economia reală să crească pentru a ieşi din criză", a mai spus Antonescu.
Preşedintele PNLa mai anunţat că programul strict economic propus de liberali va fi discutat şi aprobat luni în şedinţa Consiliului Naţional Executiv, urmând să fie prezentat în aceeaşi zi în şedinţa CES, la care liberalii au fost invitaţi.
"Vom participa pentru că am primit o invitaţie de la preşedintele CES, la reuniunea de luni, în calitate evident de invitaţi, nu suntem membri ai CES, şi vom spune aceste lucruri, vom prezenta acest program. PNL are soluţii, crede în ele, nu se derobează de responsabilitatea de a contribui la găsirea unor soluţii, dar nu poate accepta premisa conform căreia România trebuie dusă înainte spre prăpastie de aceeaşi putere descalificată şi că noi toţi suntem condamnaţi la accepta soluţii aberante care nu au în spate studii, evaluări şi mai ales o analiză corectă, principială şi nu partizană clientelei pe care preşedintele sau cineva din Guvern să o fi făcut", a spus Antonescu.
El a reiterat faptul că "PNL are o viziune foarte clară asupra situaţiei dificile în care se află România", precizând că este nevoie de un Guvern care să propună un program destinat înviorării economice, care presupune o serie de măsuri de natură legislativă şi administrativă care să fie destinate stimulării celor care produc în economia reală fiscalitate redusă, bonusul fiscal, stimularea angajatorilor, scutirea de impozit pe profitul reinvestit sau măsuri pentru limitarea drasctică a "marii evaziuni fiscale", o prioritizare a alocării bugetului.
Antonescu a punctat din nou faptul că PNL se pronunţă ferm împotriva reducerii salariilor unor categorii de bugetari care sunt necesari societăţii, dar care sunt prost plătiţi - personalul didactic, personalul din domeniul sanitar, ordinea publică şi magistraţii, precizând că "risipa majoră se află în cheltuielile de clientelă", liberalii având la acest capitol "măsuri dure, hotărâte, dar ţintite" precum restructurarea severă a administraţiei, un Guvern cu 7-8 ministere, care să aibă în subordine maximum 30 de agenţii, o simplificare a pesonalului excedentar în administraţie şi o reducere majoră a cheltuielilor bugetare de la capitolul achiziţii publice.
Antena3.ro

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close