Antena 3 CNN Politică Băsescu ar putea desemna un premier tot de la PD-L

Băsescu ar putea desemna un premier tot de la PD-L

Băsescu ar putea desemna un premier tot de la PD-L
Sursa foto: baescu
14 Oct 2009   •   19:35

Preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii de presă, pe marginea numirii premierului, miercuri seară, după ce a avut o nouă rundă de consultări cu partidele politice, la Cotroceni. Băsescu a spus atunci că nu doreşte formarea unui guvern de tehnocraţi şi că politicienii ar trebui să îşi asume guvernarea.

Liderii majorităţii parlamentare au declarat, însă, la finalul consultărilor că rămân la propunerea iniţială şi îl susţin în continuare pe Klaus Iohannis pentru funcţia de premier.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Nu am respins posibilitatea ca Iohannis să devină prim ministru, în condiţiile în care opţiunile mele se îndreaptă totuşi spre alte soluţii.

-Relaţia mea cu domnul Iohannis este una corectă. I-am propus la un moment dat să participe la guvernare, în funcţia de Ministru al Educaţiei, el fiind profesor.

-Având în vedere criza economică, suprapusă peste cea politică, prioritatea rămâne tratarea crizei economice.

-Opţiunea mea către funcţia de prim ministru este către un om care să aibă expertiza economică.

-Avem nevoie de un prim ministru care să aibă capacitatea de a coordona toate instituţiile de care depinde viitorul nostru în relaţia cu FMI şi UE.

-Aş vrea să lămuresc un lucru care arată cât de stângaci gestionează partidele problema primului ministru. Răspunsul a fost, NU, avem nevoie de un Ministru de Finanţe bun. Asta mi-a arătat că vorbeam de două lucruri diferite.

-Fără să tragem aceste fonduri de la FMI putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile. Asta cu atât mai mult cu cât astăzi la Curtea Constituţională s-a amânat legea care prevedea economii, prin concediul fără plată.

-Criza politică trebuie rezolvată, găsind formule pentru a susţine economia. În ultimele zile, partidele s-au jucat cu economia. Este datoria mea să fac apel la responsabilitate.



-Vă rog să citiţi Constituţia României. Nu există niciun articol în care partidele au responsabilitate pentru formarea majorităţii. Această responsabilitate revine primului ministru desemnat, care intră în negocieri, pentru a fi sprijinit în Parlament.

-Primul Ministru desemnat îşi formează echipa, pregăteşte programul şi îl prezintă Parlamentului. Acesta este mecanismul şi eu invit chiar şi formatorii de opinie să înţeleagă că nu mă voi abate de la Constituţie în desemnarea primului ministru.

-PD-L, renunţând la candidatura pentru premier, a făcut o solicitare de a formula o propunere, în calitatea sa de partid care a obţinut cel mai mare număr de mandate la alegerile parlamentare.

-Pe durata întregului meu mandat, am făcut desemnarea de la partidul sau alianţa înregistrata juridic care a dobândit prin alegeri cel mai mare numar de parlamentari


-Nicio presiune nu mă va face să încalc litera Constituţie.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close