Antena 3 CNN Actualitate Cutremur de aproximativ 4,3 pe scara Richter, în Vrancea

Cutremur de aproximativ 4,3 pe scara Richter, în Vrancea

Cutremur de aproximativ 4,3 pe scara Richter, în Vrancea
18 Dec 2009   •   22:40

Un cutremur de aproximativ 4,3 pe scara Richter s-a produs vineri, în jurul orei 22.22, în Vrancea, informează Centrul Seismic Euro - Mediteranean. Seismul s-a produs la o adâncime de 56 de kilometri.

Conform Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, cutremurul din Vrancea a avut intensitatea de 3,8 pe scara Richter.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 54 kilometri Est de Braşov şi 9 kilometri Nord-Vest de Nehoiu.

În urma seismului nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.



Ultimul cutremur similar s-a produs chiar în ziua alegerilor, pe 6 decembrie. Atunci, seismul a avut loc la o adâncime de 16 kilometri şi s-a resimţit în Râmnicu Sărat, Sihlea şi Fundeni. Potrivit seismologilor, cutremurul a fost urmat de 3 replici, de mai mică intensitate, care au fost simţite tot în zona Vrancea. Replicile au avut magnitudinea de 2,6 şi 2 pe scara Richter.

Cutremurele cu o magnitudine de sub 5 pe scara Richter sunt considerate a fi de intensitate mică. Acestea au loc relativ frecvent la noi în ţară. De regulă, cele care depăşesc 2-3 grade pe scara Richter sunt resimţite uşor de unii locuitori ai zonelor apropiate de epicentru, însă acestea nu provoacă victime sau daune materiale.

Ultimul cutremur cu intensitate mai mare de 5 pe scara Richter din România a avut loc pe 5 august, în jurul orei 10:50. Seismul s-a produs în Marea Neagră, la o adâncime de aproximativ 20 de kilometri şi s-a resimţit atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti. De asemenea, mai mulţi locuitori ai oraşelor Brăila, Piteşti, Tulcea, Zimnicea, Focşani, Giurgiu, Galaţi şi chiar Braşov au simţit cutremurul.

În ultimele luni, în România au fost înregistrate mai multe seisme de mică intensitate. Unul dintre acestea a avut loc pe 15 iulie şi a măsurat 3,2 pe scara Richter.

Cel mai recent cutremur din Vrancea s-a produs pe 27 mai şi avut 4,4 pe scara Richter. Seismul a fost resimţit şi în Capitală.

Pe 12 mai, un alt cutremur de 4,2 s-a produs în zona Vrancea, la aproximativ 55 de kilometri de Buzău.

Cel mai puternic cutremur a avut loc, însă, la sfârşitul lunii aprilie. Seismul a avut magnitudinea de 5,1 pe scara Richter şi a fost resimţit şi în Republica Moldova şi Bulgaria.

În niciunul dintre acestea nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: cutremur Vrancea
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close