Antena 3 CNN Actualitate Pastile de slăbit oprite de la vânzare în UE deoarece pot duce la infarct. Vezi medicamentele interzise

Pastile de slăbit oprite de la vânzare în UE deoarece pot duce la infarct. Vezi medicamentele interzise

Pastile de slăbit oprite de la vânzare în UE deoarece pot duce la infarct. Vezi medicamentele interzise
22 Ian 2010   •   19:29

Atenţie la pastilele de slăbit pe care le luaţi. Unele dintre cele mai populare medicamente nu mai pot fi vândute în nicio ţară din Uniunea Europeană, inclusiv în România. Reductil, Minimacin, Lindaxa sau Siluton pot duce la infarct sau atac vascular cerebral, spun experţii Agenţiei Europene a Medicamentului.

Lindaxa şi Reductil sunt doar două dintre medicamentele utilizate de români pentru a scăpa de obezitate. Însă ele nu vor mai putea fi utilizate deoarece pot avea efecte adverse grave.

Adică infarct şi accident vascular cerebral. De aceea, experţii Agenţiei Europene a Medicamentului au decis să recomande suspendarea autorizaţiei de punere pe piaţă a acestor pastile. Decizie care se aplică şi în România.

?În acest moment eliberarea şi prescrierea e blocată, iar pacienţilor li se recomandă întreruperea tratamentului şi consultarea medicului pentru un tratament alternativ?, a declarat Anca Crupariu, reprezentanta Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Aceste medicamente erau utilizate la pacienţii obezi şi cei supraponderali, care aveau şi alte probleme precum diabet şi nivele anormale de grăsimi în sânge. Dar, un studiu care s-a făcut pe 10.000 de pacienţi vreme de şase ani a arătat că un tratament pe termen lung ar putea avea duce la apariţia problemelor cardiovasculare.
?Riscul de apariţie a unor probleme cardiovasculare grave depăşeşte beneficiul acestui medicament, care e modest în tratamentul obezităţii?, spune Anca Crupariu.

Substanţa activă, sibutramina, se găseşte în mai multe medicamente vândute în Europa şi în România. Aceste pastile au aprobarea de vânzare în 1999 şi se dau numai pe bază de reţetă.



?Există o serie de probleme, de contraindicaţii ale acestei substanţe motiv pentru care în general în lume este foarte discutată?, a precizat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.

Recomandarea formulată vineri de Agenţia Europeană a Medicamentului a fost înaintată Comisiei Europene pentru adoptarea unei decizii.




MEDICAMENTE CU SIBUTRAMINĂ
- Lindaxa
- Minimacin
- Reductil
- Reduxade
- Sibutral
- Sibutril
- Siluton
- Sitrane
- Zelium
- Zelixa

Observator

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close