Antena 3 CNN Actualitate Româna, limbă străină. Minorităţile ar putea învăţa istoria şi geografia în limba maternă (VIDEO)

Româna, limbă străină. Minorităţile ar putea învăţa istoria şi geografia în limba maternă (VIDEO)

Româna, limbă străină. Minorităţile ar putea învăţa istoria şi geografia în limba maternă (VIDEO)
Sursa foto: elevi
20 Mai 2010   •   10:01

Propunerea venită din partea UDMR potrivit căreia minorităţile naţionale să înveţe româna ca limbă străină a fost aprobată în Camera Deputaţilor, iar votul final urmează să fie dat în Senat. Istoria şi Geografia României, de exemplu, vor fi studiate în limba maternă.

Elevii vor învăţa despre Horia, Cloşca şi Crisan sau chiar despre marea Unire în limba maghiară. Iniţiativa aparţine UDMR, care se pare că încearcă introducerea a cât mai multe materii care să fie invatate În limba maternă.

Dreptul de a învăţa Istoria şi Geografia în limba maternă a fost votat cu 111 voturi ?pentru", 45 ?împotrivă" şi 10 abţineri. Parlamentarii au avut nevoie de trei zile pentru a trece prin Camera Deputaţilor legea Educaţiei. Discuţiile au fost pline de contre între parlamentarii Opoziţiei PSD şi PNL şi cei ai PDL.

Noul proiect al legii prevede pre­da­rea Istoriei şi a Geografiei în lim­bi­le minorităţilor naţionale, la absolut toa­te nivelurile şcolare. Legea mai pre­­­vede şi că pentru minoritari limba română se predă după ma­nuale speciale, ca şi o limbă străină.

Pentru a rămâne împreună la guvernare, democrat-liberalii au acceptat imediat cererile UDMR. În semn de protest faţă de for­­ ţarea votului, liberalii au părăsit sala de şedinţă, scrie Jurnalul Naţional.

Acuzaţiile la noua lege a Educaţiei nu au întârziat să apară. Fostul minis­tru al Educaţiei, Cristian Adom­ni­ ţei a declarat că proiectul a de­­ve­nit, din Legea educaţiei naţio­na­le, Le­gea educaţiei anti-na­ ţio­nale. Şi de­putatul PNL Adriana Săftoiu a catalogat legea ca fiind una ruşinoasă pentru că sacri­fic ă identitatea naţio­na­lă.

Din Cameră, legea educaţiei va intra în dezbaterea Senatului, for decizional în acest caz.



Antena 3

×
Subiecte în articol: limba romana elevi şcoli minoritati
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close