Antena 3 CNN Actualitate Polemica lui 666. Paşaportul românesc nu va conţine cod de bare

Polemica lui 666. Paşaportul românesc nu va conţine cod de bare

Polemica lui 666. Paşaportul românesc nu va conţine cod de bare
Sursa foto: sinteza zilei
25 Feb 2009   •   22:45

Cele mai importante evenimente ale zilei sunt dezbătute pe larg în cadrul emisiunii ?Sinteza Zilei?. Invitaţii de miercuri seară au fost părintele Eftime, călugăr la Schitul Huţa din Bihor, inspectorul Viorel Popa de la centrul naţional unic de personalizare a paşapoartelor electronice, senatorul Titus Corlăţean şi Mugur Ciuvică.
666, cod de bare şi cip biometric. Sunt câteva dintre cuvintele care au dat fiori de spaimă celor mai evlavioşi dintre români, din momentul anunţării măsurii de introducere a paşapoartelor cu cip biometric în România. Cei mai fervenţi au fost reprezentanţii bisericii, care au arătat că ?paşaportul diavolului? este primul pas către controlul total exercitat de conducătorii statelor dezvoltate.
Invitaţi la emisiunea Ştirea Zilei de miercuri seară, un reprezentant al Bisericii şi unul al autorităţii emitente au încercat să aducă argumente pro şi contra introducerii acestui tip de paşaport.
?E bine să vedem cine stă în spatele acestor intrumente de urmărire. Este vorba de o dictatură monidală care urmăreşte să stăpânească tot. Una este să ai pe hârtie identitatea şi alta este să ai aceste date care pot fi transmise prin radiofrecvenţă la distanţă. Cifra 666 poate să fie conţinută prin codul de bare. Cipul din paşapoprt este o etapă premergătoare, va urma în buletin, în carnetul de conducere. Mie nu-mi convine ca în momentul în care un hacker ar trece pe lângă mine să imi poată accesa datele personale.? a spus părintele Eftime, călugăr la Schitul Huţa din Bihor.
El a explicat cum anume apare numărul 666 în codul de bare. ?E vorba de o codificare în matematica binară, fiecare număr este perceput în cod binar, fiecare 0 are o linie albă şi fiecare 1 are o linie neagră. Coincidenţa sau necoincidenţa este că la mijloc este acest număr, şi mereu în codul de bare apare numărul 666.? a arătat acesta.

La rândul său, inspectorul Viorel Popa a explicta că în cipul biometric nu există un astfel de cod de bare.
?Paşaportul electronic românesc nu conţine acest cod de bare. Există un cip şi o antenă. Pe fila informatizată sunt tipărite datele titularului, fotografia, mai multe tipuri de fotografie, avem un MLI, unde se regăseşte fotografia în miniatură. Cipul nu este vizibil, iar în acesta se găseşte imaginea facială şi amprentele titularului şi datele de identitate. Nu există absolut niciun cod de bare.? a spus el.
Întrebat dacă oricine ar putea să acceseze datele personale ale posesorului de paşaport, Popa a explicat că pentru a fii citite aceste date este nevoie de un cititor special.
?Antena este utilizată pentru citirea datelor din cip, care se face cu ajutorul unui cititor optic care nu poate fi utilizat la o distanţă mai mare de 10 centimetri. Fila informatizată se introduce în cititor, se decriptează cipul, se relevă datele conţinute de acesta.? a arătat el.

Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei
Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3
Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3
Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3
Antena3.ro

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close