Antena 3 CNN Show Showbiz Filmul românesc "Francesca", interzis în cinematografele din Veneţia (VIDEO)

Filmul românesc "Francesca", interzis în cinematografele din Veneţia (VIDEO)

Filmul românesc "Francesca", interzis în cinematografele din Veneţia (VIDEO)
06 Sep 2009   •   12:41

Filmul românesc "Francesca" a fost interzis în cinematografele din Veneţia. Decizia aparţine Asociaţiei Cinematografelor din oraşul italian. Pelicula a fost interzisă deoarece în film există replici prin care e jignită deputata Alessandra Mussolini, nepoata lui Benitto Mussolini, fostul dictator italian. Filmul ar fi trebuit să fie difuzat în sălile cinematografelor din Veneţia începând de sâmbătă.

Filmul "Francesca" regizat de Bobby Păunescu a creat un adevărat scandal la Festivalul de la Veneţia. Şi asta pentru că două replici din film conţin cuvinte jignitoare la adresa urmaşei dictatorului Benito Mussolini. În prezent, Alessandra Mussolini este membră a Parlamentului European şi om politic italian de orientare neofascistă.

"Nu ai auzit-o pe târfa aceea de Mussolini care îi vrea morţi pe toţi românii? Şi acel idiot de primar al Veronei care a declarat oraşul liber de români?", este replica de la care a pornit totul.

Asociaţia Cinematografelor din Veneţia a dus însă scandalul şi mai departe şi a interzis difuzarea peliculei. Filmul "Francesca" era programat să fie difuzat la Veneţia începând cu data de 5 septembrie.

Cotidianul italian "L'Arena.it" scrie că interzicerea filmului nu l-a surprins deloc pe primarul Veronei, un alt politician care s-a declarat jignit de filmul românesc. Potrivit publicaţiei, Flavio Tosi a declarat că oricum Bobby Păunescu va fi dat în judecată atât de el cât şi de către Alessandra Mussolini.

După premieră, Bobby Păunescu s-a apărat în faţa întregului scandal mediatic şi a spus că cei doi, Alessandra Mussolini şi Flavio Tosi, au spus şi ei lucruri jignitoare la adresa poporului român pe posturile italiene. Mai mult, regizorul român a anunţat că nu intenţionează să facă niciun fel de modificare filmului.

Alessandra Mussolini speră însă că va reuşi să convingă autorităţile şi să interzică difuzarea filmului în toată Italia. O astfel de decizie poate fi însă luată numai în justiţie.

Pelicula Francesca este inspirată de viaţa comunităţii româneşti din Italia după episodul Nicolae Romulus Mailat. Filmul, care o are în rolul principal pe Monica Bârldeanu va rula în cinematografele din Bucureşti începând cu data de 2 octombrie.

Salman Rushdie şi Monica Bărlădeanu, la premiera filmului românesc Francesca



Antena 3






×
Subiecte în articol: interzis scandal Venetia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close