Antena 3 CNN Externe Pasagerii liniilor aeriene vor mai aştepta până în 2013 ca să transporte lichide cu avionul

Pasagerii liniilor aeriene vor mai aştepta până în 2013 ca să transporte lichide cu avionul

Pasagerii liniilor aeriene vor mai aştepta până în 2013 ca să transporte lichide cu avionul
25 Noi 2009   •   18:54


Restricţiile privind aducerea lichidelor la bordul avioanelor vor rămâne în vigoare până pe 29 aprilie 2013, conform unei propuneri discutate în Parlamentul European. Această măsură, care încă nu a fost aprobată, semnifică faptul că milioane de pasageri ai companiilor aeriene vor mai îndura trei ani în care lichidele pe care doresc să le transporte vor fi confiscate la porţile de securitate ale aeroporturilor.

Conform propunerii discutate în PE, pasagerii din ţările non-UE vor avea voie să care lichide în avioanele de legătură din 2011, punând astfel capăt unei restricţii care viza bunurile achiziţionate din duty-free. Totuşi, produsele cumpărate din duty-free vor trebui să fie depozitate într-o pungă sigilată şi să fie însoţite de o chitanţă care dovedeşte data şi locul unde au fost achiziţionate.

Comisia spune că toate aeroporturile ar trebui să poată identifica prin scanare lichidele suspecte, peste trei ani. Astfel, relaxarea regulilor era programată pentru 2012 pentru aeroporturile prin care trec peste 10 milioane de pasageri pe an, în timp ce aeroporturile mai mici ar fi trebuit să aştepte până în 2014. Această variantă a fost respinsă, fiind considerată impracticabilă şi posibil confuzionară pentru pasageri.

Pasagerii aerieni trebuie să transporte lichidele şi gelurile în containere nu mai mari de 100 mililitri, conform regulilor actuale, care au fost impuse în 2006, după dejucarea unui complot terorist de aruncare în aer a unui avion care călătorea din Londra spre America de Nord.

Rapiscan şi Grupul Simths, producătorii principali ai maşinilor de scanare de pe aeroporturi, au informat că restricţiile ar putea fi ridicate mai devreme, aparatele lor necesitând doar o îmbunătăţire a programului de operare, cât să detecteze lichidele suspecte. O propunere finală va fi trimisă în curând Parlamentului European, care va avea trei luni la dispoziţie să o aprobe sau să o respingă. Surse de la Bruxelles au declarat pentru The Guardian că este foarte probabil ca propunerea să primească un răspuns pozitiv din partea PE.

Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close