Antena 3 CNN Timp liber Fun Ai să rămâi surprins! Care este semnificația politică a mustăților din Turcia

Ai să rămâi surprins! Care este semnificația politică a mustăților din Turcia

Ai să rămâi surprins! Care este semnificația politică a mustăților din Turcia
24 Iul 2014   •   23:22

Se poate oare cunoaște orientarea politică a unui bărbat doar privindu-i fața? Ei bine, în Turcia acest lucru este posibil întrucât mustața este adesea nu doar un simbol al masculinității, ci și o veritabilă declarație ideologică, după cum relatează AGERPRES. 

Mulți susținători ai Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, la guvernare) au ca model mustața discretă a liderului acestei formațiuni, premierul Recep Tayyip Erdogan. Islamiștii radicali, aflați la dreapta eșichierului politic, poartă bărbi lungi și stufoase 'în stilul Profetului'. Militanții de stânga au deseori bărbi scurte, barbișon sau mustăți tip morsă, în timp ce ultranaționaliștii turci își lasă mustața să crească două vârfuri lungi și ascuțite în formă de semilună.

În ultima vreme însă situația s-a cam complicat însă din cauza hipsterilor, a căror spectaculoasă emergență în orașe ca Istanbul sau Izmir (ca în aproape toate marile orașe ale lumii) șterge liniile tradiționale. Mustăți și bărbi de toate felurile sunt afișate de membrii acestui ''trib'' urban.

În Turcia, mustața este o chestiune de orgoliu masculin. Se regăsește de la marile staruri ale muzicii ca Ibrahim Tatlises (''Julio Iglesias turc''), până la noii idoli ai adolescenților precum tinerii actori Kivanç Tatlitug și Kenan Imirzalioglu. Mustața de un metru și jumătate lungime a lui Mevlut Dogan, care aspiră la recordul mondial, este motiv de mândrie națională.


×
Subiecte în articol: turcia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close