Antena 3 CNN Actualitate 20 decembrie 1989. Timişoara, primul oraş liber de comunism (VIDEO)

20 decembrie 1989. Timişoara, primul oraş liber de comunism (VIDEO)

20 decembrie 1989. Timişoara, primul oraş liber de comunism (VIDEO)
Sursa foto: Timisoara
20 Dec 2009   •   18:26

Primul oraş liber de comunism. Timişoara. 20 decembrie 1989. În timp ce restul României abia dacă ştie că se întâmplă ceva în Banat, la Timişoara presiunea revoluţionarilor retrăgea tancurile şi soldaţii în cazărmi. Spre seară, când Ceauşescu tuna şi fulgera împortiva Timişoarei, oamenii din piaţa Operei declarau Timişoara primul oraş liber de comunism.

Tot atunci se aude şi ?Armata e cu noi?. Armata era deja în cazărmi. Spre după-amiază, la Timişoara, lucrurile erau deja clare: comuniştii nu mai aveau nici o putere asupra oraşului şi a oamenilor, iar revoluţionarii se organizau.

Ceauşescu, însă, nu avea de gând să renunţe atât de uşor. La întoarcerea din Iran, programează o cuvântare pe postul naţional de televiziune. Deşi mulţi sperau că se apropie sfârşitul, Ceauşescu vroia altceva. El cere să fie organizat, a doua zi, un miting de proporţii în Bucureşti, apoi inventează noi metode de pedepsire a timişorenilor. Gărzi patriotice, înarmate cu bâte, sunt trimise să facă ordine în Banat, sub pretextul apărării ţării de huligani şi unguri.

Era însă prea târziu. Revolta ieşise din Timişoara. Pe 20 decembrie, oamenii ies în stradă la Arad şi Lugoj. Primesc, la fel ca şi timişorenii, gloanţe, iar Ceauşescu îşi pierde ultimii aliaţi. La Moscova, ziarul Pravda scrie primul articol despre ce se întâmplă la Timişoara, dar anunţă şi faptul că, pe străzile Bucureştiului, numărul de gărzi patriotice şi miliţieni a fost dublat. Revoluţia bătea la porţile Capitalei.



Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close