Antena 3 CNN Actualitate 2022, anul în care aflăm câţi români au rămas în ţară. Noua metodă a recensământului

2022, anul în care aflăm câţi români au rămas în ţară. Noua metodă a recensământului

Anul acesta vom afla câţi români au rămas în ţară după valurile masive de emigrări din ultimul deceniu. Institutul Naţional de Statistică a dat startul recensământului populaţiei, primul după cel din 2011. Procedura a fost simplificată. Nu trebuie să aşteptaţi să vină oamenii la uşa dumneavoastră, ci vă puteţi înscrie online.

2022, anul în care aflăm câţi români au rămas în ţară. Noua metodă a recensământului
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Silviana Baicu    |    04 Feb 2022   •   13:17

Amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, recensământul a început din 1 februarie. Așadar, pentru început, Institutul Național de Statistică va colecta date de la autorități și instituții publice și, în premieră, și de la instituții private.

Când va începe recensământul în România

Însă preluarea datelor din surse administrative este o etapă premergătoare recensământului propriu-zis care începe pe 14 martie și se desfăşoară în două etape.

În prima etapă veți avea posibilitatea să vă autorecenzați pe platforma recensământului răspunzând online la întrebări. Iar completarea chestionarului va dura între 10 și 20 de minute. Chestionarul va fi accesibil în nu mai puțin de 10 limbi și conține întrebări simple, despre fiecare persoană în parte.

Zi liberă plătită pentru angajații care participă la recensământul online

În plus primiți şi o zi liberă de la servciu, fie că lucrați la stat sau la privat. Iar în ultima etapă, care se desfășoară în perioada 16 mai-17 iulie, recenzorii vor ieși pe teren și vor vizita adresele unde nu s-a produs autorecenzarea.

Ce amenzi riscă cei care oferă informaţii eroante 

Important de știut este faptul că dacă refuzați să vă autorecenzaţi nu veți fi amendat, însă dacă informațiile pe care le oferiţi sunt eronate sau incomplete, riscați amenzi de la o mie la 3 mii de lei. Potrivit INS, din 2011 și până în prezent, țara noastră a pierdut peste 1 milion de oameni din populația rezidentă.

La ultimul recensămât din 2011, spre exemplu, România avea o populație de peste 20 de milioane de locuitori, iar în 2021, conform INS, populația rezidentă a scăzut la 19 milioane.

×
Subiecte în articol: romani recensamant
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close