Antena 3 CNN Actualitate 29 februarie 2024. Tradiții și superstiții | Ce nu ai voie cu niciun chip să faci în această zi unică

29 februarie 2024. Tradiții și superstiții | Ce nu ai voie cu niciun chip să faci în această zi unică

Ziua de 29 februarie, care apare în calendar o dată la 4 ani, este o zi specială şi plină de semnificaţii.

de Laura Dinu    |    29 Feb 2024   •   08:36

Cum a apărut 29 februarie

Totul a pornit de la dorința oamenilor de a măsura și marca trecerea timpului. Așa au fost introduse calendarele. Există trei tipuri principale de calendare: cel lunar, cel solar și o combinație a celor două.

Calendarul lunar se baza pe rotația Lunii în jurul Pământului. Luna are o perioadă de rotație de aproximativ 29,5 zile.

Pe de altă parte, calendarul solar se baza pe rotația Pământului în jurul Soarelui. Anul solar are o durată de aproximativ 365,242 de zile.

Diferența dintre anul lunar și anul solar a dus la apariția unor discrepanțe în calendar.

Pentru a rezolva însă toate aceste discrepante a fost introdus Calendarul Gregorian. Acest lucru s-a întâmplat în 1582 pe vremea lui Papa Grigore al XIII-lea. Acesta a eliminat 10 zile din calendar pentru a alinia anul calendaristic cu anul astronomic. Adoptarea Calendarului Gregorian s-a făcut treptat în întreaga lume.

Superstiții în aceasta zi unică

În întreaga lume, inclusiv în România, se crede că într-un an bisect nu este recomandat să te căsătorești sau să divorțezi.

De asemenea, se spune că nu ar trebui să faci schimbări importante precum schimbarea locului de muncă, a domiciliului sau a culorii părului în acest an.

O tradiție mai puțin cunoscută este cea conform căreia femeile pot să-și ceară partenerii în căsătorie în ziua de 29 februarie.

Ca măsură de protecție împotriva ghinionului, se recomandă purtarea bijuteriilor din argint.

Ce trebuie să reținem

Ce trebuie să reţinem este însă că adăugarea unei zile suplimentare la fiecare patru ani este crucială pentru a menține coerența între timpul măsurat de calendar și timpul astronomic. 

×
Subiecte în articol: 29 februarie
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close