Antena 3 CNN Actualitate Vom avea nevoie de 3 doze de vaccin pentru a intra în mall sau restaurant? Declarații contradictorii ale autorităților

Vom avea nevoie de 3 doze de vaccin pentru a intra în mall sau restaurant? Declarații contradictorii ale autorităților

Declaraţii contradictorii între oficialii români pe tema certificatului verde care expiră după 9 luni fără a treia doză de vaccin.

Vom avea nevoie de 3 doze de vaccin pentru a intra în mall sau restaurant? Declarații contradictorii ale autorităților
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2022   •   09:58

În timp ce Raed Arafat spune că regula europeană se va aplica şi la nivel naţional, când mergem la mall sau restaurant, ministrul Sănătăţii spune că certificatul verde valabil cu doza 3 se va aplica doar pentru românii care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene.

„Certificatul digital în România va trebui sa fie adaptată regula lui printr-un act normativ. Cand se face asta se va aplica regula europeană. Nu știu să vă spun de când. Cred ca trebuie modificat HG. Dacă rămânem cu 2 doze sau nu asta nu pot spune.

În momentul în care se intra în regula europeană generală, pentru generarea certificatului cea de-a treia doză va fi necesară. Certificatul se va genera chiar de la a doua doză, el își pierde valabilitatea dacă trec nouă luni și nu ai făcut a doua doză.”, a declarat Raed Arafat, ieri, după ședința CNSU.

Citește și: Schimbări majore pentru români în contextul pandemiei, hotărâte astăzi de CNSU. Măsurile care vor fi relaxate

În același timp, ministrul Sănătății a susținut că cea de-a treia doză nu va fi necesară în interiorul țării:

„Nu este vorba de utilizarea certificatului în interiorul țării. Este vorba despre călătoriile internaționale. Va fi adoptată o ordonanță de urgență a guvernului și ulterior după probabil cca 10 zile de la adoptarea ordonantei, sau o saptamana, va deveni operațional în România așa cum este în toate celelalte state membre. Dar, repet, nu este o problemă de utilizare în teritoriul româniei. Rămâne valabilă vaccinarea completă cu o doză dacă vorbim de Johnson sau două dacă vorbim de celelalte.”, a declarat Alexandru Rafila.

 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close