Antena 3 CNN Actualitate 7.000 de euro pe lună - atât ne costă un parlamentar român

7.000 de euro pe lună - atât ne costă un parlamentar român

7.000 de euro pe lună - atât ne costă un parlamentar român
06 Noi 2008   •   17:55

În afara salariului toţi aleşii primesc alţi bani pentru că pur şi simplu merg la lucrările Parlamentului, fie că locuiesc în Bucureşti sau în teritoriu. Pe lângă toate acestea, parlamentarilor li se decontează cazarea, deplasările şi convorbirile telefonice. Toate aceste calcule au fost prezentate într-un studiul al Insitutului de Politici Publice (IPP).
Pentru fiecare şedinţă la care au participat, parlamentarii au primit bani în plus. Aşa că, pentru prezenţă, anul trecut, fiecare deputat a primit cam 3500 de euro. Pentru cazarea în Bucureşti a unui parlamentar din teritoriu s-au cheltuit aproximativ 13.000 de euro, anul trecut. Există însă aleşi care încasează bani pentru chirie, deşi au case în Bucureşti.
?În ciuda faptului că menţionează în declaraţiile de avere faptul că au proprietăţi în Bucureşti, continuă să încaseze banii pentru chirie. Faptul că au proprietăţi nu înseamnă că, în sesnul juridic, domiciliază în Bucureşti?, a declarat Elena Iorga, coordonator de programe IPP.
Diurna pentru deplasările din teritoriu a mai costat 1.000 de lei lunar. La toate acestea se adaugă alte cheltuieli de cazare în afara Bucureştiului. Suma cea mai mare, decontată anul trecut, pentru astfel de chetuieli se ridică la 3.500 de euro. Aleşii mai primesc bani pentru deplasări şi convorbirile telefonice. Asta în condiţiile în care, salariul mediu al unui parlamentar este de 6.000 de lei pe lună.
Toate demonstrează că un parlamentar ne costă aproximativ 7.000 de euro pe lună. Datele prezentate de Institutul pentru Politici Publice nu au fost obţinute uşor.
?Se încearcă blocarea accesului la aceste informaţii, dându-ne senzaţia că este ceva de ascuns?, declară Violeta Alexandru, Director IPP.
Deputaţii îşi primesc salariile chiar şi atunci când se află în vacanţă. Fie ea şi motivată de campania electorală.
Antena 3

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close