Antena 3 Actualitate A murit marele tenor Corneliu Murgu

A murit marele tenor Corneliu Murgu

de Gabriel Dano    |    27 Apr 2021   •   20:56
A murit marele tenor Corneliu Murgu

Marele tenor și fostul director al Operei din Timișoara Corneliu Murgu a murit, marți, în timp ce era internat la Spitalul Clinic Județean din Timișoara. Artistul nu a fost depistat cu COVID-19. Aceasta avea 73 de ani.

Opera Națională București și-a exprimat, prin intermediul unui mesaj, profundul regret pentru pierderea celui care a fost Director al Operei Naționale Române Timișoara, tenorul Corneliu Murgu.  

"Corneliu Murgu a urmat Conservatorul din Florența, iar mai apoi a obținut importante premii de interpretare și contracte cu cele mai renumite teatre de operă italiene. După debutul său excepțional la Opera Metropolitan din New York, a fost invitat cu regularitate pe scenele celebre din Statele Unite.

De la debutul vienez, cariera sa internaţională a fost una de referinţă. A cântat pe scenele operelor din Berlin, München, Frankfurt, Köln, Stuttgart, Zürich, Avignon, Paris, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Montpellier, Lisabona, Las Palmas, Bilbao, Barcelona, Melbourne, Rio de Janeiro, Johannesbourg, Tokyo, Odessa. A evoluat de nenumărate ori în Italia, la Veneţia, Roma, Napoli, Trieste. La Scala din Milano a debutat în „Aida” de G. Verdi sub conducerea lui G. Patané. În 1994 a interpretat rolul „Otello” de G. Verdi la Arenele din Verona.

Pe continentul american a debutat în 1982 la Metropolitan Opera din New York, în spectacolul „Bal Mascat” de G. Verdi, urmat de reveniri triumfale pe scenele lirice din New York, Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Cu rolul Otello debutează la Opera din Montpellier, participă la inaugurarea Operei Bastille din Paris şi colindă marile teatre din Franţa.

A condus cursuri de măiestrie artistică la Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Craiova. A participat la numeroase concerte organizate de UNESCO şi UNICEF.  A fost membru fondator al Societăţii Filarmonice din Timişoara.

A primit Ordinul Serviciului Credincios în rang de Cavaler, acordat de Preşedintele României.

A fost Director General al Operei Naționale Române Timișoara din anul 2000 până în anul 2019.

Opera Națională București iși exprimă eterna considerație și transmite sincere condoleanțe colegilor Operei Naționale Române Timișoara si familiei marelui artist!", a transmis Opera Națională București în mesajul postat pe Facebook.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close