Antena 3 CNN Actualitate Adoptarea legii ?Predoiu? ar putea paraliza justiţia în România

Adoptarea legii ?Predoiu? ar putea paraliza justiţia în România

Adoptarea legii ?Predoiu? ar putea paraliza justiţia în România
25 Oct 2008   •   10:10

Sistemul juridic românesc riscă să fie paralizat, dacă legea privind salarizarea din Justiţie va fi modificată, avertizează preşedintele CSM. Lidia Bărbulescu spune că adoptarea legii "Predoiu" ar putea determina peste 700 de magistraţi să ceară rapid pensionarea în baza legii vechi, iar în locul acestora nu pot fi puşi în foarte scurt timp, alţi judecători, atrage atenţia şeful CSM.
Legea promovată de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu este cu dublu tăiş. Pe de o parte, majorează salariile judecătorilor şi pe cele ale procurorilor cu 65%. Astfel, salariul unui magistrat cu 20 de ani vechime va creşte de la 6.000 la peste 9.000 de lei. Pe de altă parte, proiectul prevede că doar magistraţii care au lucrat 25 de ani efectiv în Justiţie, se pot pensiona anticipat. Actuala lege permite şi celor care au activat în alte funcţii juridice să se pensioneze anticipat.
Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, susţine că adoptarea legii ?Predoiu!? ar putea determina aproximativ 700 de magistraţi să ceară pensionarea în baza legii vechi, care este mult mai avantajoasă. ?Dacă se va întâmpla asta, evident că sistemul va fi paralizat pentru că nu vom putea pune în locul lor, în termen foarte scurt, alţi judecători?, a avertizat preşedintele CSM.
De altfel, preşedintele CSM este un critic al modificării legii privind salarizarea Justiţiei. Lidia Bărbulescu consideră că nu este normal ca după 25 de ani de muncă, magistraţii şi procurorii să nu aibă siguranţa unei pensii.
Antena 3

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close