Antena 3 Actualitate Adrian Năstase, despre inițiativa lui Klaus Iohannis: „Nu poți folosi referendumul pentru a lua dreptul Parlamentului de a modifica o lege”

Adrian Năstase, despre inițiativa lui Klaus Iohannis: „Nu poți folosi referendumul pentru a lua dreptul Parlamentului de a modifica o lege”

24 Ian 2017   •   09:35
Adrian Năstase, despre inițiativa lui Klaus Iohannis: „Nu poți folosi referendumul pentru a lua dreptul Parlamentului de a modifica o lege”
Sursa foto: Foto: Agerpres

După ce președintele Klaus Iohannis a anunţat că va începe demersurile pentru un referendum privind graţierea acuzând politicienii PSD-ALDE că vor să dea lovitura de graţie statului de drept, fostul premier Adrian Năstase susține că acest lucru nu se poate face.

”Decizia 70 din 1999 a CCR arată clar că președintele nu are drept de legiferare. Deci, nu poate iniția un referendum legislativ, prin care să anuleze o lege sau o ordonanță de urgență. Este dreptul președintelui să decidă ce este o problemă de interes național, dar referendumul se referă la principii. Ce să întrebe? Sunteți de acord cu principiul grațierii? Cetățenii s-au pronunțat, deja, când au votat Constituția, în care este trecut dreptul Parlamentului de a acorda grațieri colective și al președintelui de a acorda grațieri individuale. Articolul 2 din Constituție stabilește că poporul e suveran, iar suveranitatea se exercită prin Parlament și prin referendum. Nu poate fi folosită o formă de suveranitate pentru a o invalida pe cealaltă. Nu poți folosi referendumul pentru a lua dreptul Parlamentului de a modifica o lege”, a declarat Adrian Năstase pentru dcnews.ro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close