Antena 3 CNN Actualitate Afacerea Vietnam. Măşti de protecţie pentru mega-afaceri de milioane

Afacerea Vietnam. Măşti de protecţie pentru mega-afaceri de milioane

Afacerea Vietnam. Ies la iveală alte detalii spectaculoase din spatele unei afaceri de milioane. Prin intermediul unor societăţi obscure, statul român a reuşit, la jumătatea anului 2020, să efectueze o tranzacţie prin care şi-a găurit singur bugetul.

Afacerea Vietnam. Măşti de protecţie pentru mega-afaceri de milioane
Sursa foto: Hepta
de Răzvan Popa    |    Berta Popescu    |    09 Ian 2021   •   12:00

Sub camuflajul stării de urgenţă, în luna mai, au fost cumpărate din Vietnam aproximativ 90 de milioane de măşti de protecţie.

Modul în care s-a efectuat afacerea, lanţul firmelor implicate, sumele cheltuite, calitatea şi destinaţia echipamentelor de protecţie arată o tranzacţie păguboasă cu posibile implicaţii penale la vârful unor ministere.

Exces de putere prezintă în exclusivitate afacerea Vietnam.

Pe 28 mai 2020, Ministerul Educaţiei semna un contract de achiziţii pentru măşti de protecţie care atrăgea atenţia prin suma cheltuită: 9.264.445 de lei, dar şi prin modul de atribuire: negociere directă, fără publicare prealabilă a unei invitaţii la o procedură concurenţială de ofertare.

Afacerea Vietnam. Combinaţia dintre Unifarm şi SAPE

Explicaţia era următoarea. În condiţiile încetării stării de urgenţă şi a anunţului preşedintelui Iohannis de luni, 11 mai 2020, a posibilei treceri de la starea de urgenţă la starea de alertă, se vor relua anumite activităţi desfăşurate în unităţile de învăţământ. În acest sens, Ministerul Educaţiei şi Cercetării are obligaţia de a implementa măsurile necesare în scopul finalizării de către elevi a anului şcolar 2019-2020 în condiţii de maximă siguranţă.

Astfel, intra în joc personajul principal al acestei afaceri: Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energia (SAPE) SA, proaspăt jucător pe piaţa comerţului cu echipamente anti-COVID, cu obiect principal de activitate: activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

Interesant este modul în care SAPE a devenit fericitul câştigător al contractului direct cu Ministerul Educaţiei, chiar cu câteva zile înainte de perfectarea tranzacţiei.

Pe 25 mai 2020, Ministerul Educaţiei anunţa public faptul că primise două oferte în cadrul procedurii de achiziţionare a măştilor de protecţie, de la CN Unifarm SA şi de la SAPE SA, iar câştigător fusese declarat Unifarm. Compania naţională însă nu s-a prezentat.

Astfel, SAPE SA a devenit câştigător, doar că a livrat, potrivit comunicării sale, 5.234.000 de măşti. Un calcul simplu arată că SAPE, cu unic acţionar Ministerul Economiei, a vândut Ministerului Educaţiei măşti de protecţie la preţul de 1,7 lei bucata.

În aceeaşi perioadă, o mască la privat se găsea la preţul de 1,5 lei bucata. În mai 2020, un dolar valora 4,43 lei. Potrivit celor comunicate, Ministerul Educaţiei a plătit 9.264.445 de lei pentru 5.234.000 de măşti. Asta înseamnă 1,77 lei pe mască.

Potrivit facturilor, SAPE cumpără masca cu 0,30 dolari bucata. Convertit, înseamnă 1,32 lei, astfel că profitul la bucată este de 0,45 lei.

Profitul total, la cantitatea totală comunicată, este de 2.355.300 de lei!

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close