Antena 3 CNN Actualitate Aglomerație în piețe și supermarketuri. Oamenii s-au înghesuit să își facă aprovizionarea până la ora 18.00

Aglomerație în piețe și supermarketuri. Oamenii s-au înghesuit să își facă aprovizionarea până la ora 18.00

A început primul weekend complet de restricții, iar oamenii se îngrămădesc în piețe și magazine. În cursul zilei de sâmbătă, clienții s-au îngrămădit să își facă aprovizionarea înainte de ora 18.00.

Aglomerație în piețe și supermarketuri. Oamenii s-au înghesuit să își facă aprovizionarea până la ora 18.00
de Cristina Ştefan    |    03 Apr 2021   •   12:51

În Piața Obor din Capitală a fost aglomerație foarte mare la orele prânzului, după prima zi cu restricții și magazine închise de la ora 18.00. Este primul weekend de restricții drastice, iar după închiderea magazinelor oamenii s-au înghesuit în benzinării.

Au fost cozi uriașe în locații, pentru că magazinele din benzinării nu au restricții în acest moment.

În Piața Obor din Bucureștii, oamenii sunt foarte supărați. Autoritățile și-au propus să reducă aglomerația din piețe și magazine prin aceste măsuri, dar în realitate nu s-a întâmplat asta. Oamenii sunt presați de timp și spun că aceste măsuri practic îi aduc în număr mult mai mare la cumpărături, încă din prima parte a zilei.

Oamenii spuneau să își doresc foarte mult să revină programul anterior și sunt foarte mulți care vinerea ies de la serviciu după pra 17.00, ceea ce înseamnă că nu mai reușesc să ajungă în piață sau la supermarket să își facă cumpărăturile.

În piața Obor oamenii încearcă să respecte regulile de protecție, poartă mască și încearcă să păstreze distanța, dar spuneau că nu au ce să facă. Au multe lucruri de rezolvat în zilele de weekend, iar aceasta este singura soluție.

Este aglomerație nu doar în piețe, ci și în supermarketuri. Este primul final de săptămână cu cele mai drastice măsuri de restricții.

Restricțiile de weekend

Circulația persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22.00 - 5.00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

În intervalul orar 21.00 - 05.00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Totodată, accesul persoanelor în centre comerciale de tip mall se va realiza cu respectarea măsurilor sanitare şi respectare distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană.

Mai mult decât atât, accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.

În ce condiții se pot deplasa românii

Excepțiile şi momentele în care cetățenii se pot deplasa în baza declarației pe proprie răspundere sunt următoarele:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi

- deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării

- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie

- părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

Persoanele care decid să se deplaseze în acest interval trebuie să prezinte o declaraţiie pe propria răspundere, iar în cazul în care pleacă de la locul de muncă, adeverinţa de la angajator şi legitimaţia.

×
Subiecte în articol: aglomeratie restricţii weekend
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close