Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, anunțul care dă fiori reci românilor. ”Ne așteptăm la 100.000 de cazuri pe săptămână!”

Alexandru Rafila, anunțul care dă fiori reci românilor. ”Ne așteptăm la 100.000 de cazuri pe săptămână!”

Astăzi este o nouă zi cu peste 10,000 de cazuri noi de coronavirus. Este o presiune uriașă pe secțiile de Terapie Intensivă. Aproape 1,200 de pacienți sunt în stare gravă și luptă pentru viață.

Alexandru Rafila, anunțul care dă fiori reci românilor. ”Ne așteptăm la 100.000 de cazuri pe săptămână!”
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    12 Noi 2020   •   15:30

Situația, în realitate, este mult mai gravă, spune Alexandru Rafila. 3 milioane de români ar fi fost deja infectați cu coronavirus și ne așteptăm la o dublare a numărului de cazuri. 

Numărul persoanelor care au trecut prin boală, la care se găsesc anticorpi, este de circa 10 ori mai mare decât numărul de cazuri diagnosticate. Deci nu e o situație specifică României, e o situație generală și probabil și noi în momentul de față avem între 2 și 3 milioane de oameni din această țară care au trecut deja prin boală. 

Alexandru Rafila: ”Eu intuiesc ca în perioada următoare să ajungem la maxim o dublare a numărului de cazuri”

Cea mai corectă evaluare a numărului de cazuri, nu este a numărului de cazuri întregistrate într-o singură zi, ci a unui număr de cazuri înregistrate săptămânal. Ați văzut că sunt diferențe mari între weekend și timpul săptămânii, diferențele sunt generate de nivelul testării, atunci cel mai bine este să adunăm cazurile dintr-o săptămână.

Probabil că acum sunt puțin peste 50,000 de cazuri pe săptămână, 50,000 - 60,000 de cazuri, și probabil că o să ne îndreptăm săptămânal către 100,000 de cazuri, fără să am niciun fel de certitudine că așa va fi. Dar dacă acest trend crescător se va menține, cu siguranță o astfel de situație nu trebuie exclusă”, a declarat Alexandru Rafila. 

Klaus Iohannis: ”Măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, dar nu au fost suficiente”

Iar măsurile luate până acum nu au fost suficiente, deoarece mult prea mulți români mor, spune președintele Klaus Iohannis.

”Deja, putem să observăm că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, care la momentul respectiv au dus la dezbateri de tot felul, deja dau primele rezultate. Acum 3-4 săptămâni, numărul de cazuri creștea de la săptămână la săptămână foarte mult și acum cred că suntem deja în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în jurul a 10.000 și sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000. NU putem să spunem că am reușit să îngrădim pandemia dar avem confirmarea că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni au dat rezultate.

Aceste rezultate, chiar dacă există și arată că măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, nu au fost suficiente. Nu au fost suficiente fiindcă vedem că la ATI numărul de persoane infectate crește. Vedem că în fiecare zi numărul de decese crește. Mult prea mulți români mor de această boală și atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive”, a declarat Klaus Iohannis. 

”Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv pentru a reduce mobilitatea populației. Asta înseamnă că reducem posibilitatea de contact între persoanele infectate și cele sănătoase”, a mai spus președintele. 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close